UN / Podaci o sigurnosti u saobraćaju i dalje poražavajući: "Volimo brzinu 30"

20. 05. 2021. u 15:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Udruženje inženjera saobraćaja i komunikacija u Bosni i Hercegovini i Fakultet za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu brojnim aktivnostima obilježava UN-ovu globalnu sedmicu sigurnosti na cestama.

Tim povodom, na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Univerziteta u Sarajevu danas je održana prezentacija prve laboratorije za sigurnost cestovnog saobraćaja.

Svake godine na cestama širom svijeta više od 1,2 miliona ljudi izgubi život u saobraćajnim nesrećama. Dakle, svake 24 sekunde jedna osoba pogine u saobraćajnoj nesreći. Na bh. cestama svake godine se desi više od 30.000 saobraćajnih nesreća u kojima smrtno strada oko 300 osoba, dok ih više od 10.000 bude teže ili lakše povrijeđeno.

Prof. dr Osman Lindov, predsjednik Udruženja inžinjera saobraćaja BiH kazao je za Radiosarajevo.ba da je nažalost, statistika i dalje poražavajuća.

„Želimo upozoriti bh. javnost na pogibiju u saobraćaju. Ono što smo odradili u ovoj sedmici je mnogo važno. Pravili smo danas trening za profesionalce u sigurnosnom saobraćaju. Održali smo i konferencije u oblasti utjecaja na saobraćaj u toku pandemije koronavirusa. Ono što su nam podaci pokazali jeste da smo imali obustavu saobraćaja, smanjenje protoka saobraćaja u 30 do 40 posto, ali sve je pokazalo na kraju da saobraćajne nesreće nisu smanjene ni u toku pandemije. I dalje je veliki broj preminulih u saobraćajnim nesrećama. Nešto se dešava sa bh. društvom. I u toku pandemije smo nastavili ginuti. Zato želimo upozoriti javnost i institucije da moraju daleko više raditi na problemu sigurnosti“, kazao je prof. Lindov.

Kazao je i kako se malo toga radi u gradovima na pješačenju, biciklizmu, javnom prijevozu...

Ovogodišnja poruka UN-a je da volimo brzinu 30, da napravimo ulicu naseljima koji su ugodni za življenje, da spustimo brzinu, da to ne bude veće od 30, da budu sigurni pješaci, naša djeca i starije osobe i osobe sa invaliditetom“, poručio je prof. Lindov dodavši da iz dosadašnjih iskustava treba izvući pouke.

Prema prikupljenim statističkim podacima većina saobraćajnih nesreća (oko 53 posto) desi se na ulicama u naselju, a najčešći uzrok nastanka saobraćajnih nesreća jeste nepropisna brzina i brzina neprilagođena uslovima koji vladaju na cesti (33 posto).

Iz toga razloga Bosanskohercegovački auto-moto klub BIHAMK jedna od vodećih organizacija na polju unapređenja cestovne sigurnosti, projektom “#LOVE30 – Sigurne ulice za sve“ pridružio se Šestoj UN globalnoj sedmici za cestovnu sigurnost 2021 koja se realizuje u periodu od 17. do 21. maja 2021. godine pod motom “#LOVE30 – Streets for life“, za koji je dobio i podršku Međunarodne Automobilističke Asocijacije FIA.

Osnovni cilj kampanje jeste povećanje stepena cestovne sigurnosti s fokusom na upravljanje brzinama kretanja motornih vozila, uključujući jačanje zakona za sprječavanje prebrze vožnje i uvođenje maksimalne brzine od 30 km/h u područjima u kojima se ranjivi učesnici u saobraćaju i motorna vozila miješaju.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA