Počinju isplate naknada roditeljima njegovateljima: Evo koliko je novca izdvojeno

2
Radiosarajevo.ba
Počinju isplate naknada roditeljima njegovateljima: Evo koliko je novca izdvojeno
Foto: Centralna banka BiH / Novac / Ilustracija

Iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike danas su pušteni nalozi za decembarske naknade za 1.470 roditelja njegovatelja, a već od 10. januara će biti na računima centara za socijalni rad, saopćeno je danas iz Kabineta federalnog ministra rada i socijalne politike Adnana Delića.

Za decembar roditeljima njegovateljima uneseni su nalozi za isplate u ukupnom iznosu od 1.645.357,18 KM za 61 centar/službu za socijalni rad na području Federacije BiH.

Iz Ministarstva naglašavaju da je obećana revizija predmeta koji su čekali više od 1,5 godinu završena u oktobru prošle godine, te da isplate iz Federacije, odnosno Federalnog ministarstva finansija od oktobra mjeseca 2023. godine idu svakog desetog u mjesecu. 

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Erdogan povodom odluke Turske: 'Prekidamo trgovinske odnose sa Izraelom'

Podsjećaju da svaki mjesec pristižu novi predmeti, odnosno nova rješenja za reviziju ostvarivanja statusa roditelja njegovatelja, te da se rješavaju u našem ministarstvu u mjesecu u kojem ih zaprimimo.

"Najavljujemo i da ove godine krećemo u izmjene ovog zakona, te vas pozivamo da pratite i budete u toku kad se budu predlagale izmjene", najavljeno je iz resornog ministarstva. 

Iz Ministarstva podsjećaju da je primjena Zakona roditelj njegovatelj počela krajem 2021. godine, te da je revizija oko 1.600 predmeta trajala skoro dvije godine.

"U periodu od godinu i po dana koliko je trajala revizija do preuzimanja mandata ministra Delića završeno je tek oko 500 predmeta. Prepoznali smo to kao prioritet, ministar je osnovao komisiju i za tri mjeseca završili smo oko 700 zaostalih i nešto više od 300 novo pristiglih rješenja i time konačno okončali zaostalu reviziju i uspostavili sistem redovne obrade novo pristiglih rješenja", navode. 

Podsjećaju i da isplate iz Federalnog ministarstva finansija idu svakog 10. og u mjesecu, a kad će centri za socijalni rad uplaćivati sredstva korisnicima, Federalno ministarstvo rada i socijalne politike ne raspolaže takvim informacijama. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije