Počinju ekološke akcije u susret proljeću

0
Fena
Počinju ekološke akcije u susret proljeću
FOTO: Arhiv / Prvi dan proljeća 21. mart

Povodom Međunarodnog dana zaštite šuma, 21. marta, Eko HUB Zenica organizuje danas online javno predavanje „Šume i gradsko zelenilo Zeničkog područja i Bosne i Hercegovine“. Predavač će biti prof.dr. Dalibor Ballian, redovni profesor Šumarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Predavanje, najavljeno u terminu od 10 do 12 sati, se može pratiti moći pratiti pomoću aplikacije Zoom: VIDEO Meeting ID: 952 0105 6782 Passcode: 613329

Eko HUB Banja Luka će danas zajednički sa PD Kesten iz Dervente će označiti stazu Markovac. Inicijativa se implementira prije obilježavanja Međunarodnog dana zaštite šuma (21. marta), kako bi se šetačima omogućilo lakše snalaženje u prirodi. Staza će biti označena prirodnim materijalima, te će biti markirane glavne tačke na putu od Babinog brda do Bunara Kisele vode, do Djevojačkog groba i Markovca. Pored staze će biti postavljene informativne table o najznačajnijim vrstama drveća sa ovog područja.

U okviru projekta „Misli o prirodi!“, kojeg implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD) iz Sarajeva uz finansijsku podršku Švedske, formirano je devet Eko HUBova koji aktivno djeluju na teritoriji ukupno 39 općina na području cijele Bosne i Hercegovine. Rad Eko HUBova se temelji na direktnim kontaktima sa građanima i građankama, organizacijama civilnog društva, medijima, lokalnim vlastima, kompanijama i školama u svom krugu djelovanja.

Uz niz inspirativnih i edukativnih aktivnosti, Eko HUBovi će aktivno dočekati proljeće uz obilježavanje Međunarodnog dana zaštite šuma - 21. marta, Svjetskog dana voda - 22. marta, te Sata za planetu Zemlju - 27. marta uz sinhronizovani poziv za akciju prema svojim lokalnim zajednicama.

Tako će 22. marta, povodom Svjetskog dana voda, Eko HUB Zenica posjetiti mjesnu zajednicu Janjići zbog pokrenute građanske inicijative za zaštitu Janjićkih slapova - potpisivanje peticije protiv izgradnje HE Janjići.

Na Međunarodni dan zaštite šuma - 21. marta, Eko HUB Banja Luka organizuje promotivnu akciju „Posadi voćku”.

Građani koji posjete banjalučko izletište Banj brdo (Šehitluke) će od 10 sati, imati priliku preuzeti jednu od 40 sadnica jabuke domaće autohtone vrste „prijedorske zelenike“, koju će posaditi u svojim vrtovima, baštama, imanjima. Takođe, svi zainteresovani će dobiti osnovne informacije - kako pravilno pripremiti zemljište i posaditi voćku.

Eko HUB Blagaj organizuje 22. marta u terminu od 10 do 12 sati edukativne prezentacije sa dr.sc Sanelom Riđanovićem, profesorom sa odsjeka biologija, na temu „Rijeke BiH“, kao i niz edukativnih prezentacija i izlaganja eksperata u oblasti konzervacijske biologije i ekologije. Nakon edukativnih prezentacija previđene su izjave za medije na Vrelu Bune, nakon čega slijedi obilazak i performans na Bunskim kanalima sa učesnicima/ama.

Eko Hub Laktaši će 21. marta simbolično obilježiti Međunarodni dan šuma, izvođenjem radova na lokaciji park šume koja se nalazi u sklopu Domestica imanja. Ideja je da se park šuma u konačnici uredi po principu arboretuma, te da se unutar nje postave kako edukativni sadržaji poput tabli tako i stolovi i klupe da bi se na toj lokaciji mogla izvoditi nastava na otvorenom za djecu, kao i razne edukacije i seminari za odrasle.

Povodom Međunarodnog dana zaštite šuma, Eko HUB Mostar će organizovati radnu akciju pošumljavanja gradske trim staze (gradski šumski park poznatiji kao Trimuša).

Eko HUB Mrkonjić Grad, koji radi na očuvanju prirode u općinama Šipovo, Ribnik, Jezero, Glamoč i Mrkonjić Grad, organizuje akciju čišćenja mjesne zajednice Pecka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije