Održani sastanci: Izgradnja Prve transverzale kreće početkom avgusta

Radiosarajevo.ba
Održani sastanci: Izgradnja Prve transverzale kreće početkom avgusta
Foto: Press služba KS / Posjeta gradilištu na Prvoj transferzali

Općina Centar i Zavod za izgradnju KS ubrzano provode preostale postupke rješavanja imovinsko-pravnih pitanja na prvoj dionici Prve transverzale, te će, okvirno, do 10. avgusta biti izabran izvođač radova i početi radovi.

Ovo je najavio ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem, prilikom obilaska prve dionice u ulici Halida Kajtaza do raskrsnice sa ulicom Tešanjska.

Kalem je dodao da je u završnoj fazi rješavanje preostalih imovinsko-pravnih odnosa, na samom kraju Tešanjske ulice, u zgradi poznatoj kao “kasarna” na adresi Tešanjska 21. i 23.

U obilasku prve dionice su, osim Kalema, bili premijer KS Mario Nenadić, načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić, te direktori Direkcije za puteve i Zavoda za izgradnju KS Selmir Kovač i Mirza Hulusić.

Prethodno je održan koordinacioni sastanak predstavnika nadležnih institucija Kantona, Grada i općina, vezano za gradnju Prve transverzale.

Na sastanku je premijer Nenadić naglasio je vidljiv napredak u radu ovog koordinacionog tijela u prethodnih mjesec i pol dana. 

Ukazano je na brojne prepreke u pokretanju ovog izuzetno važnog projekta u Kantonu Sarajevo, a, kako je saopćeno, projekt se proteže kroz tri općine, postoje različiti problemi po općinama, ali i oni koji su zajednički za čitavu trasu Transverzale.

"Premijer je prisutne na sastanku informisao o održanom sastanku s predstavnicima kompanije 'Penny Plus', na kojem je navedeno kako se formalni pregovori sa tom kompanijom ne mogu provoditi, dok se ne završi parcelacija lokacije na kojoj se nalazi ova firma, a koju vrše općine Centar i Novo Sarajevo", saopćeno je iz Press službe Kantona Sarajevo.

Najavljeno je da će se ovim povodom tokom sedmice održati sastanak s predstavnicima ove kompanije, s ciljem približavanja stavova.

Sastanku su prisustvovali načelnici sve tri općine kroz koje se proteže Prva transverzala, i to načelnik Općine centar Nedžad Ajnadžić, Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, i Općine Vogošća Edin Smajić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije