Novi protest ljekara u Mostaru: Vaš život je u našim rukama, želimo veće plaće

Radiosarajevo.ba
Novi protest ljekara u Mostaru: Vaš život je u našim rukama, želimo veće plaće
Doktori medicine i stomatologije Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u ponedjeljak su održali mirnu protestnu šetnju kako bi upozorili sve na ingorantski odns kantonalne vlasti prema njihovim zahtjevima.

Provsjetna šetnja započela je nešto nakon osam sati, a ljekari su se od stadiona pod Bijelim Brijegom uputili prema zgradi Vlade HNK-a, prenosi Bljesak.

"Zahtjevi Sindikata ostaju i dalje isti. U utorak ćemo se sastati s premijerom Vlade HNK-a Nevenkom Hercegom", kazala je Kristina Bevanda, predsjednica Sindikata doktora medicine i stomatologije HNKa.

Ranije su doktori donijeli odluku prema kojoj će 19. marta stupiti u generalni štrajk. Strukovni sindikat ljekara medicine i stomatologije HNK-a donio je takve odluke zbog, kako tvrde uz Upravnog odbora tog sindikata, višemjesečnog nerazumijevanja i ignoriranja Vlade HNK-a, prema stavovima i zahtjevima sindikata.

Podsjećamo, sindikat od kantonalne Vlade traži potpisivanje zasebnog kolektivnog ugovora za doktore medicine i stomatologije, kako je to urađeno i u drugim kantonima. Također, traže povećanje satnice s trenutne 2 KM na 2,6 KM, te povećanje koeficijenta za 1,2 za sve grupe ljekara - doktore medicine, specijaliste i subspecijaliste.

Glasnogovornik Vlade HNK-a Pero Pavlović ranije je izjavio kako ta Vlada ne želi nikoga diskriminirati niti umanjiti njegovu vrijednost i stoga ne može prihvatiti uporno insistiranje jednog od tri sindikata zdravstva na odvojenim pregovorima i zasebnom kolektivom ugovoru. Ocijenio je kako za zajedničkim pregovaračkim stolom ima prostora i načina da se kroz granski kolektivni ugovor o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u zdravstvu za svaku kategoriju radnika definiraju koeficijenti za obračun plaća, ali i druga prava i obveze.

Ljekari su napomenuli da će za vrijeme štrajka obrađivati samo pacijente čiji je život ugrožen i kojima zbog njihovog stanja prijeti trajni invaliditet. Onkološki pacijenti i trudnice primaju se po ustaljenom redoslijedu, a sve ostalo stavlja se na čekanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije