Počelo useljavanje, navikavaju se: Ko je prebačen u državni zatvor?

3
B. T.
Počelo useljavanje, navikavaju se: Ko je prebačen u državni zatvor?
Foto: MPR / Državni zatvor

Državni zatvor u Istočnom Sarajevu, odnosno Zavod za izvršenje krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera BiH, što je zvanični naziv te ustanove, počeo je sa primanjem prvih pritvorenika ubrzo nakon otvorenja u septembru ove godine.

Od tada do danas, bez velikih poteškoća proces prebacivanja pritvorenika i zatvorenika nastavlja se u skladu s planu kojeg je pomno razradilo i
razmotrilo Ministarstvo pravde BiH i Zavod. 

Potvrđeno je to za Radiosarajevo.ba u Ministarstvu pravde BiH. 

"Popunjavanje kapaciteta zatvora do sada se vršilo postepeno radi adaptiranja i samog privikavanja kako zatvorenika tako i zaposlenih, te planiramo da će početkom novembra početi prebacivanje svih zatvorenika koji su osuđeni pred Sudom BiH i koji će biti korisnici našeg Zavoda", kažu u Ministarstvu. 

Bez detaljnijih podataka o broju stanovnika ovog "hotela s pet zvjezdica", kako se zbog uslova u kojima borave zatvorenici često naziva ova ustanova, ipak smo ostali. 

"Upravo radimo na prikupljanju spiskova iz svih zatvora i iz ministarstava pravde RS-a i Federacije BiH i iscrpno radimo daljne planove o prebacivanju. Zaštita i sigurnost ove „osjetljive“ kategorije osoba i njihovih ljudskih prava nam je prioritet i dužnost, te shodno navedenom ne mogu se iznositi podaci o broju prebačenih zatvorenika i pritvorenika, kao ni o vrsti krivičnog djela i visini kazne", kazali su nam u Državnom ministarstvu pravde, na upit o stanovnicima "Bosanskog Alcatraza". 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije