Počelo suđenje za zločine nad Bošnjacima kod Goražda

0
Radiosarajevo.ba
Počelo suđenje za zločine nad Bošnjacima kod Goražda
Foto: Facebook/Goražde / Goražde 1992-1995

Čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, pred Sudom Bosne i Hercegovine počelo je suđenje Branislavu Lasici i Miroslavu Miloviću, optuženima za zločine počinjene u naselju Lozje (Kokino Selo) kod Goražda 1992. godine, piše BIRN.

Tužitelj Adis Nuspahić pročitao je optužnicu koja Branislavu Lasici zvanom "Miško" ili "Laci" i Miroslavu Miloviću stavlja na teret ratni zločin protiv civilnog stanovništva, povrede zakona ili običaja rata i organiziranje skupina ljudi i podstrekivanje na učinjenje krivičnog djela genocida.

"Svjesni su bili da usljed takvog napada na civilne ciljeve i svojih radnji, te radnji njima podređenih pripadnika Opštinskog štaba Teritorijalne odbrane (OpŠTO) Srpske opštine Goražde i čete TO-a Podkamen i pripadnika MUP-a SRBiH, može doći do ubistava, ranjavanja civila i uništenja njihovih kuća i pomoćnih objekata", kazao je Nuspahić, dodavši da se napad dogodio 22. maja 1992. godine.

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

Kako se navodi u optužnici, Milović, u svojstvu komandanta rejonskog stožera Općinskog stožera Teritorijalne obrane (RjŠTO) Srpske općine Goražde, i njemu nadređeni komandant Općinskog stožera TO-a Srpske općine Goražde, te podređeni komandiri četa TO-a "Podkamen" Branislav Lasica, TO-a "Površnica" i TO-a "Poda", planirali su, dogovarali, pripremali, naredili, podstrekavali te pomagali u planiranju, pripremi i učinjenju oružanog pješadijskog napada.

Tužitelj je naveo i da su organizirali skupinu njima podređenih pripadnika Općinskog stožera TO-a, koja je, zajedno s nekoliko pripadnika MUP-a Srpske Republike Bosne i Hercegovine (SRBiH), izvršila napad na civilna lica bošnjačke nacionalnosti naselja Lozje (Kokino Selo), u kojem su i osobno učestvovali.

"Miroslavu Miloviću podređeni pripadnici navedenih četa OpŠTO Srpske opštine Goražde zarobili su sedam muškaraca bošnjačke nacionalnosti. Odveli su ih u nepoznatom pravcu i upotrebom vatrenog oružja lišili života", navodi se u optužnici.

Prema optužnici, Milović je po naredbi organizirao skupinu njemu podređenih komandira četa TO-a "Podkamen", TO-a "Površnica" i TO-a "Poda" i njima podređenih pripadnika Općinskog stožera TO-a, te rukovodio i komandovao svim navedenim komandirima četa i pripadnicima Stožera, kao i pripadnicima MUP-a SRBiH.

Lasica je, kako se navodi u optužnici, po prethodnom planu i dogovoru, organizirao skupinu pripadnika TO-a "Podkamen", Općinskog stožera TO-a, te rukovodio i komandovao pripadnicima TO-a "Podkamen", koji su izvršili napad 22. maja 1992. godine u ranim jutarnjim satima. Napad je bio namjerno usmjeren na civile i civilne objekte, a Lasica je koordinirao i usaglašavao aktivnosti s komandirima četa TO-a "Površnica" i TO-a "Poda" te pripadnicima MUP-a SRBiH, kazao je Nuspahić.

Lasica i Milović su se izjasnili da nisu krivi po navodima optužnice Državnog tužilaštva, koju je Sud BiH potvrdio 12. januar.

Nastavak glavnog pretresa zakazan je za 5.april.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije