Bivši komandanti VRS optuženi za zločine u Goraždu

0
Radiosarajevo.ba
Bivši komandanti VRS optuženi za zločine u Goraždu
Foto: Anadolija/Facebook / Porodice ubijenih već decenijama čekaju pravdu

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Branislava Lasice, zvanog "Miško" i "Laci" (1965.) iz Goražda i Miroslava Milovića (1950.) iz Ustiprače, koji se terete za ratne zločine počinjene u selu Lozje kod Goražda.

Optuženi se terete za krivična djela ratni zločin protiv civilnog stanovništva, organizovanje grupe ljudi i podstrekavanje na učinjenje krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina, povrede zakona i običaja ratovanja, u vezi sa krivičnim djelom individualna i komandna odgovornost (KZBiH).

Konkretno, Lasica i Milović se terete da su kao komandanti jedinica VRS na tom području komandovali i učestvovali u akciji napada na selo Lozje, tokom kojeg je ubijeno oko 30 žrtava, uglavnom civila, među kojima je bilo žena, djece i osoba starije životne dobi, a više desetina osoba odvedeno u nezakonito zatočenje, te je izvršeno protivpravno, samovoljno i vojnim potrebama neopravdano uništavanje ili prisvajanje imovine u velikim razmjerama.

Jelena Trivić kandidatkinja za gradonačelnicu Banje Luke

Jelena Trivić kandidatkinja za gradonačelnicu Banje Luke

Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 139 svjedoka i prilaganjem 251 dokaza.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

U ranim jutarnjim satima 22. maja 1992. godine srpske snage ušle su u ranije opkoljeno mjesto, a malobrojni mještani, od kojih su neki bili i ranjeni, spas su tražili bježeći ka rijeci Drini i njenim koritom uzvodno prema Goraždu.

Više od 40 bošnjačkih civila ubijeno je tokom napada na Lozje krajem maja 1992. Više od 100 civila je što teže što lakše ranjeno, raseljeno u okolna mjesta, a tijela mnogih ubijenih ni danas nisu pronađena.

U centru naselja nakon rata izgrađeno je spomen obilježje na koje su uklesana imena žrtava, pored kojeg se svakog 22. maja Goraždani sjećaju jednog od najstrašnijih dana rata u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije