Počelo potpisivanje peticije za hitno izmještanje pijace Kvadrant, evo šta stanari zahtijevaju

7
Radiosarajevo.ba
Počelo potpisivanje peticije za hitno izmještanje pijace Kvadrant, evo šta stanari zahtijevaju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Požar na Otoci

Nakon požara koji je u nedjelju, 5. novembra, zahvatio pijacu Kvadrant na Otoci mnogi vlasnici štandova u velikim su minusima zbog robe koja im je uništena.

Suze i tuga na njihovim licima se nisu mogle sakriti, a već nekoliko dana nakon požara pokrenuta je i peticija za imještanje pijace.

Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića, podnijeli su zahtjev u kojem očekuju hitan odgovor i postupanje kada je riječ o izmještanju pijace Kvadrant. 

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

Isak odgovorio Cvijanović: "Ženo s američke crne liste, poznata si kao političarka sklona lažima"

U peticiji navode slijedeće: 

Za hitno izmještanje pijace Kvadrant sa sadašnje lokacije na Otoci
UPUĆUJEMO:
KANTON SARAJEVO
n.r. -gdin Nihad Uk, premijer Kantona Sarajevo
GRAD SARAJEVO
n.r. -gđa Benjamina Karić, gradonačelnica Grada Sarajeva
OPĆINA NOVI GRAD, SARAJEVO
n.r. –gdin Semir Efendić, načelnik općine Novi Grad Sarajevo
KJKP "TRŽNICE-PIJACE" SARAJEVO
n.r. –gdin Jasmin Terović, direktor KJKP "Tržnice-Pijace" Sarajevo

Pogledajte snimke: Radiosarajevo.ba na mjestu požara na pijaci Kvadrant

Pogledajte snimke: Radiosarajevo.ba na mjestu požara na pijaci Kvadrant

"Zahtijevamo od gore navedenih institucija da po hitnom postupku izmjeste sve prisutne boksove
i pijačnu djelatnost na adekvatnu lokaciju izvan lokacije Otoka, a koja ispunjava minimalne
tehničke i upotrebne uslove za smještaj i rad vlasnika na istoj.

Stanari zgrada u ulici Radenka Abazovića su pretrpjeli ogromnu štetu u nedavnom požaru koji je krenuo sa navedene pijace, a koji je rezultat nemarnog odnosa preduzeća KJKP "Tržnice-Pijace" i samih vlasnika boksova koji su radili u krajnje neadekvatnim uslovima i bez adekvatnih mjera sigurnosti. Stanari navedenih zgrada se pored velike materijalne štete na njihovim jedinicama, suočavaju i sa velikom koncentracijom praškastih hemikalija nastalih sagorijevanjem plastike i velike količine tkanine i raznih vrsta predmeta, koje su dimnim isparavanjem ušle kroz ventilacione sisteme navedenih zgrada te njihovim udisanjem dolazi do određenih iritacija dišnog sistema.

Pijaca
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Pijaca "Kvadrant" na Otoci

Također, postoji problem sa osiguravajućim kućama koje nakon nemilog događaja ne žele da sarađuju sa stanarima navedenih zgrada ili to rade po znatno većim cijenama upravo zbog prevelikog rizika koji navedena pijaca Kvadrant predstavlja po sigurnost samih zgrada i stanara. Izjave o navodnom dovlačenju novih boksova na istu lokaciju izazivaju strah, nesigurnost i stvaraju nemir među stanarima navedenih zgrada i sve dalje aktivnosti oko takvog postupanja će uzrokovati revolt stanara što će zasigurno rezultirati mirnim protestima ispred vaših ustanova i navedene pijace.

Pijaca Kvadrant nakon požara
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Pijaca Kvadrant nakon požara

Zahtijevamo da se u što skorije vrijeme izmjesti navedena pijaca Kvadrant sa sadašnje lokacije, da se zakupcima obezbijede svi neophodni uslovi za dostojanstven i normalan rad zbog osiguranja njihovih i naših prava, a sve u cilju izbjegavanja ponovnih nemilih događaja kojima smo svjedočili u prethodnim danima. Ističemo da peticija nije upućena kao bilo kakav oblik stigmatiziranja zakupaca ili njihovih prava na privređivanje, nego je upućena kao temeljno pravo nas stanara na život, vlastitu sigurnost, sigurnost naših domova, prava na zdravstvenu zaštitu i zaštitu našeg okoliša", navode u peticiji. 

U našoj fotogaleriji pogledajte prizore sa pijace Kvadrant, koje su uslikali fotoreporteri portala Radiosarajevo.ba za vrijeme požara, i čišćenja boksova. 

Lokalizovan požar na Otoci
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Lokalizovan požar na Otoci

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije