Počelo ponovno brojanje glasova za predsjednika RS: "Ovdje nema nikakvih nezakonitih radnji"

2
A. G. Z.
Počelo ponovno brojanje glasova za predsjednika RS: "Ovdje nema nikakvih nezakonitih radnji"
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Počelo novo brojanje glasova za predsjednika RS-a

Na osnovu naredbe Centralne izborne komisije Bosne i Hecegovine u Glavnom centru za brojanje u sarajevskoj dvorani Zetra u 15:30 sati počelo je novo brojanje glasova za predsjednika i potpredsjednike bh. entiteta RS.

Predsjedavajuci CIK-a Suad Arnautović kazao je da je riječ o tehničkoj radnji u kojoj nema politike i da CIK ne zanimaju rezultati izbora.

"Želimo sve pred očima javnosti da utvrdimo. Komentare treba zasnivati na istini i samo istini. Postoji paradoks, jedan apsurd u javnom prostoru. Mi smo institucija koja po Izbornom zakonu nadzire zakonitost rada općinskih i gradskih izbornih komisija i biračkih odbora. Zbog objedinjavanja pravilnih rezultata izbora naređujemo općinskim izbornim komisijama da otvore vreće i objedine tačne rezultate.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

RTV BN tvrdi: Zapaljeni glasački listići na kojima se glasalo za Jelenu Trivić?

RTV BN tvrdi: Zapaljeni glasački listići na kojima se glasalo za Jelenu Trivić?

I sad neko postavlja pitanje kako to CIK može svom organu, Glavnom centru narediti? Mogu općinske i gradske izborne komisije da otvaraju vreće i prebrojavaju, ali ne može CIK jer se to nekome ne sviđa. Ovdje nema nikakvih nezakonitih radnji", kazao je Arnautović.

Dodao je da CIK zanima da saznanja koja imaju o paljenju i cijepanju listića, lakiranju, markiranju glasačkih listića kao i nepravilnom pakovanju osjetljivog izbornog materijala sve u Glavnom centru utvrde i na osnovu toga donesu odgovarajuće odluke.

Kako je rečeno počelo se s brojanjem izbornih jedinica Brčko i Bijeljina.

Direktor Glavnog centra za brojanje Goran Mišković kaže da se radi u tri smjene i da su kadrovski popunjeni. Rekao je da brojanje glasova vrše ljudi iz oba entiteta, svih nacionalnosti.

Prema dosadašnjim rezultatima kandidat Saveza nezavisnih socijaldemokrata za predsjednika entiteta RS, Milorad Dodik ima 291.915 glasova, a Jelena Trivić (Partija demokratskog progresa) 262.969 što je razlika od skoro 29.000 glasova. Opozicija u RS je tražila novo prebrojavanje glasova jer su uvjereni da je njihova kandidatkinja pokradena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije