Počelo kažnjavanje građana: Sarajlije šetale iza 23 sata, neki nisu nosili ni maske

2
E. M.
Počelo kažnjavanje građana: Sarajlije šetale iza 23 sata, neki nisu nosili ni maske
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo tokom protekla 24 sata izdali su ukupno 41 prekršajni nalog građanima zbog kršenja mjere ograničenja kretanja i nenošenja maski na javnim površinama. 

"Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo izdali su pet prekršajna naloga zbog kršenja zabrane kretanja između 23 i 05 sati", kazao je Mirza Hadžiabdić iz Službe za odnose s javnošću MUP-a KS za Radiosarajevo.ba.

Također, izdato je i 41 prekršajni nalog zbog kršenja naredbe o  obaveznom korištenju zaštitne maske za vrijeme kretanja na javnom prostoru.

Podsjetimo, Krizni štab Ministarstva zdravstva Federacije Bosne i Hercegovine u utorak na press konferenciji objavio je nove mjere, koje se prvenstveno odnose na okupljanje i kretanje građana. 

Tako se od srijede uvodi, između ostalog, ograničenje kretanja od 23 sata navečer do 5 sati ujutro.

Mnogi su ovo "preveli" kao policijski sat mada je Goran Čerkez, član Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, kazao da mjera ograničenja kretanja ne znači uvođenje policijskog sata.

Pojasnio je za Radiosarajevo.ba razliku. 

"Kada je policijski sat, sve se zatvara. A ovdje se radi o ograničenju kretanja. Ljudi koji rade nakon 23 sata, mogu se kretati, oni koji su treća smjena. Benzinske pumpe, aerodromi, sve će raditi. Ali, ti se radnici neće moći kretati po gradu nego ići kući", kazao je Čerkez.

Policija ima pravo da provjeri svakoga, ko ide, odakle ide, gdje ide...", rekao je Čerkez. 

Podsjetio je da će, kao i prošli put, poslodavci biti ti koji će svojim zaposlenicima, koji rade nakon 23 sata, izdavati potvrde

Svaki falsifikat trebao bi biti tretiran kao lažno predstavljanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije