Počelo izmještanje migranata u novi kamp kod Bihaća: Primit će 1.000 ljudi

Fena
Počelo izmještanje migranata u novi kamp kod Bihaća: Primit će 1.000 ljudi
Foto: Fena / Izmještanje migranata

Policija Unsko-sanskog kantona rano jutros je počela akciju izmještanja migranata u novootvoreni prihvatni kamp na lokalitetu Lipa, između Bihaća i Bosanskog Petrovca.

Kako je i najavljeno, prvo se krenulo s preuzimanjem i transportom migranata koji borave u napuštenim objektima i na ulicama grada na Uni.

Policijski službenici u ovim trenucima izmještaju više od stotinu osoba, koje su u prethodnom periodu boravile na stadionu Nogometnog kluba Jedinstvo i obližnjoj Gradskoj aleji u Bihaću.

Potvrđeno je i da će angažovani ljekarski timovi prilikom ulaska u kamp na Lipi vršiti trijažu.

Trenutni kapacitet novootvorenog prihvatnog kampa na lokalitetu Lipa omogućava smještaj oko 1.000 ljudi, dok bi akcija izmještanja mogla potrajati nekoliko dana zbog detaljnih ljekarskih pregleda.

Uspostavljen kamp Lipa, spreman da primi 1.000 migranata i izbjeglica

Prateći inicijativu gradskih vlasti Bihaća i usljed potrebe da se uspostavi dodatni smještaj za migrante i izbjeglice koji su boravili u različitim tipovima neformalnog smještaja na nivou kantona, nakon pripremnih i građevinskih radova, uspostavljen je kamp Lipa za šatorski prihvat do 1.000 osoba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije