Počelo ispumpavanje vode: Klizište kod Kaknja mirno, nema većih problema

Radiosarajevo.ba
Počelo ispumpavanje vode: Klizište kod Kaknja mirno, nema većih problema
Tokom vikenda, na području općine Kakanj, počela je sanacija prirodne katastrofe zbog koje je prije više od sedam dana bilo ugroženo nekoliko naselja u blizini Kaknja, ali i zbog koje je privremeno bila blokirana dionica autoputa A1.

Kako je saopćeno iz Rudnika mrkog uglja Kakanj, u subotu je u večernjim satima počelo ispumpavanje vode iz akumulacije koju je formiralo klizište u dolini rijeke Ribnice, a nakon cjelodnevnih radova krajem prošle sedmice. 

Montirana je pumpa velikog kapaciteta i cjevovod, čime su stvoreni uvjeti za ispumpavanje vode iz akumulacije koja je nastala u podnožju odlagališta jalovine u površinskom kopu Vrtlište.

"Za ove potrebe pumpno postrojenje su nam ustupile Oružane snage BiH, te je postavljen cjevovod kroz koji se voda već ispumpava. Planirano je da na istu pumpu u narednim danima bude postavljen još jedan cjevovod dužine 700 metara i promjera 450 mm", stoji u saopćenju RMU Kakanj, iz kojeg ističu da je prioritet rješavanje ovih problema.

U saopćenju se dodaje i da je najviši nivo akumulacije bio 25. februara, a da se od tada akumulacija vode smanjuje, te da je do jučer nivo vode opao za 1.38 metara.

"Redovno se prati stanje klizišta. U posljednja 24 sata zabilježena su minimalna kretanja u centimetrima, tako da se može govoriti o smirivanju u svim njegovim ključnim tačkama: čelu, tijelu i nožici klizišta", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije