Počelo glasanje u BiH: Svi osim Mostaraca danas biraju lokalne vlasti

Fena
Počelo glasanje u BiH: Svi osim Mostaraca danas biraju lokalne vlasti
Foto: Arhiv / Ilustracija
Lokalni izbori u Bosni i Hercegovini bit će održani danas, a biračka mjesta će biti otvorena od 7 do 19 sati.

Izbori se provode za: 74 općinska vijeća u Federaciji BiH, 57 skupština općina u Republici Srpskoj, 131 načelnika općine u BiH, četiri gradska vijeća u Federaciji BiH (Bihać, Tuzla, Zenica i Široki Brijeg), šest skupština gradova u Republici Srpskoj (Prijedor, Bijeljina, Banja Luka, Doboj Zvornik i Trebinje), 10 gradonačelnika gradova u BiH i Skupštinu Brčko distrikta BiH.

 

Osim 131 načelnika i 10 gradonačelnika na Lokalnim izborima 2016. godine bira se i 3.136 vijećnika/odbornika, od čega 26 predstavnika nacionalnih manjina.

 

Izbori za grad Mostar neće biti održani jer do 4. maja, kada je CIK BiH donio odluku o raspisivanju i održavanju lokalnih izbora u BiH, nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar.

 

Centralna izborna komisija (CIK) BiH nije mogla donijeti odluku o raspisivanju izbora za izbor vijećnika u Vijeće Grada Mostara, obzirom na odluke Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, zbog toga što su tim odlukama proglašene neustavnim odredbe Izbornog zakona BiH koje se odnose na Grad Mostar. Lokalni izbori u Mostaru posljednji put su održani prije osam godina, 2008. godine.

 

Iz Centralne izborne komisije BiH je saopćeno da na lokalnim izborima učestvuje 451 politički subjekt od čega: 102 političke stranke; 103 koalicije; 171 neovisni kandidat; 17 listi neovisnih kandidata; 52 neovisna kandidata u ime 52 grupe građana i šest neovisnih kandidata u ime šest udruženja građana.

 

Ovjereno je ukupno 30.445 kandidata od čega 418 kandidata za nečelnike/gradonačelnike, 29.884 kandidata za općinska vijeća odnosno skupštine opština ili gradska vijeća odnosno skupštine grada i skupštinu Brčko Distrikta BiH te 143 kandidata predstavnika nacionalnih manjina.

 

Centralna izborna komisija BiH je 25. augusta donijela odluku o zaključivanju i potvrđivanju Centralnog biračkog spiska za Lokalne izbore 2016. godine u BiH. U Centralni birački spisak upisano je ukupno 3.263.906 birača. Broj redovnih birača za lokalne izbore 2016. godine, sa stanjem na dan 18. augusta 2016. godine u 24.00 sati, je 3.177.557.

 

Broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju u odsustvu je 8.946; broj birača sa statusom raseljene osobe koji glasaju lično je 12.005; broj birača koji glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287 i broj birača koji glasaju putem pošte je 65.111.

 

Iz CIK-a BiH navode da je ukupno u BiH formirano 5.469 biračkih mjesta i 318 mobilnih timova. Redovnih biračkih mjesta je 5.205, mjesta za glasanje u odsustvu 130 i lično 134.

 

Po jedno biračko mjesto će 2. oktobra biti otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu i Ambasadi BiH u Beogradu. Broj birača koji na predstojećim lokalnim izborima u BiH imaju pravo da glasaju u diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH je 287. Broj registriranih birača po DKP-ima je: Ambasada BiH u Beogradu -126, Ambasada BiH u Beču - 35, Generalni konzulat u Štutgartu - 61, Generalni konzulat u Minhenu - 33, Počasni konzulat u Gracu - 32.

 

Period izborne šutnje traje od subote, 1. oktobra, od sedam sati pa do nedjelje, 2. oktobra, do 19 sati kada se zatvaraju biračka mjesta. U tom periodu je političkim subjektima zabranjena bilo kakva politička promocija radi uticaja na birače, odnosno vođenje bilo kakve kampanje koja bi eventualno mogla opredijeliti određeni broj birača da glasaju za određenu biračku opciju.

 

Birači mogu glasati s važećim identifikacionim dokumentima koje su izdali zvanični organi u BiH, a to su lična karta, pasoš i vozačka dozvola.

Za osobe koje poslije zaključenja Centralnog biračkog spiska steknu biračko pravo, a nisu upisani u izvod iz Centralnog biračkog spiska jer je on zaključen prije 45 dana, mogu da odu na biračko mjesto koje izdaje nepotvrđene glasačke listiće i da na taj način glasaju. Za održavanje lokalnih izbora potrebno je oko osam miliona KM. U budžetu institucija BiH osiguran je iznos od četiri miliona KM, a preostala oko četiri miliona KM su dužne da osiguraju jedinice lokalne samouprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije