Počeli su: Zastupnici RS-a predložili zakon o formiranju entitetskog VSTS-a

4
Radiosarajevo.ba
Počeli su: Zastupnici RS-a predložili zakon o formiranju entitetskog VSTS-a
Foto: RTRS / Dodik u NSRS

Zastupnici stranaka vladajuće koalicije u bosanskohercegovačkom entitetu RS dostavili su predsjedniku Narodne skupštine Nedeljku Čubriloviću Nacrt zakona o visokom sudskom i tužilačkom savjetu RS-a, sa zahtjevom da bude razmatran već na idućoj redovnoj sjednici koja je zakazana za 8. februar.

Informaciju je objavio portal Srpskainfo, a riječ je o jednom od najavljenih zakona kojima samoprozvani vožd ovog entiteta, šef SNSD-a, ali i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik želi "vratiti nadležnosti RS sa nivoa BiH".

Dodik je, inače, jučer na famoznoj sjednici NSRS - koju ćemo ipak pamtiti po govoru Dragana Čovića, Dodikovog pajdaša i lidera HDZ-a BiH - najavio kako bi zakon trebalo da bude usvojen na idućoj sjednici NSRS.

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

Sjećanje na velikog pjesnika: Tragedija Osmana Đikića

A, u nacrtu se navodi kako će biti potrebna godina dana za formiranje savjeta.

"Da bi savjet mogao da počne sa radom, potrebno je obezbijediti prostorne, materijalne, tehničke i kadrovske uslove koji su neophodni za funkcionisanje savjeta. Takođe, mora se provesti procedura imenovanja članova savjeta te formirati komisije i radna tijela koja su neophodna za rad, a za realizaciju svih gore navedenih uslova potreban je minimalan period od godinu dana od dana stupanja na snagu ovog zakona.

Opreza radi, propisivanje roka kraćeg od godinu dana dovela bi se u pitanje i operativno tehnička podrška informacionog sistema pravosudnih institucija (sistema za automatsko upravljanje predmetima – CMS), a za koji trenutno podršku pruža VSTS BiH", navode poslanici u obrazloženju.

Traži se i dodatni novac iz budžeta RS za obezbjeđenje uslova neophodnih za početak rada savjeta.

Zakon predviđa da se VSTS RS sastoji od sudskog i od tužilačkog odjeljenja. Planirano je da savjet ima 11 članova. Četiri se biraju iz reda sudija, četiri iz reda tužilaca u RS, a tri člana se biraju tako da po jednog izaberu Vlada, Narodna skupština i Advokatska komora RS.

"Sastav savjeta u pravilu odražava sastav naroda BiH i polnu zastupljenost u BiH", navodi se, te dodaje: "Član savjeta ima mandat od četiri godine i može da bude ponovo biran tek nakon što pauzira najmanje četiti godine od prošlog mandata. Savjet ima predsjednika i dva potpredsjednika."

Napisali su još kako stvaraju VSTS RS kako bi "obezbijedili funkcionisanje i zaštitu pravosudnog sistema RS-a". Dalje navode da je prije uspostavljanja VSTS na nivou BiH postojao VSTS RS koji je "ukinut nametnutim zakonom OHR, koji je stupio na snagu 2002":

"Na taj način je potpuno oduzeto ovlaštenje Narodnoj skupštini da bira i razrješava sudije i predsjednike sudova, javne tužioce i njihove zamjenike."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije