Radovi na zgradi Predsjedništva: Blizu 1.5 miliona KM za uređenje krova i fasade

E. H.
Radovi na zgradi Predsjedništva: Blizu 1.5 miliona KM za uređenje krova i fasade
Do kraja 2017. godine zgrada Predsjedništva Bosne i Hercegovine do kraja godine trebala bi zasjati u novom ruhu, nakon što su prije nekoliko dana pokrenuti radovi obnove i revitalizacije njenih pojedinih dijelova.

Tačnije, bit će provedeni radovi na sanaciji krova zgrade Predsjedništva BiH, u okviru investicionog i tekućeg održavanja objekata u kojima su smještene institucije BiH, nakon što je tokom 2017. godine bio proveden postupak javne nabavke radova i potpisan Ugovor o izvođenju radova.

"Vrijednost ovih radova iznosi 1.435.728,32 KM, a u okviru njih bit će urađeni radovi na stabilizaciji krovišta, sa zamjenom oštećenih i dotrajalih drvenih greda, kao i konzervacija i zaštita postojećih greda. Također, planirana je zamjena kompletnog krovnog pokrova, s ekološki prihvatljivim eternitetom, te prateći instalaterski radovi, kao što su zamjena gromobranske instalacije, protupožarna zaštita, odvodnja s krova, mašinske instalacije i slično", kazali su za Radiosarajevo.ba iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH, koja je nosilac ovih radova.

Fasada_Predsjednistvo_5_RSA.jpg - undefined

Navedeno je i kako je cilj ovih radova zaštita vrijednosti objekta i produženja vijeka njegovog trajanja, korištenjem autentičnih materijala i konstruktivnog sistema, budući da je riječ o nacionalnom spomeniku.

Kao još jedan od razloga provedbe radova navodi se i osavremenjivanje instaliranih sistema, pri čemu će se poštivati principi zaštite graditeljskog naslijeđa, ali i specifične potrebe objekta u kojem je smještena najviša izvršna vlast BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije