BiH zvanično zatražila od Europskog parlamenta stopiranje gradnje Pelješkog mosta

Radiosarajevo.ba
BiH zvanično zatražila od Europskog parlamenta stopiranje gradnje Pelješkog mosta
Nakon višesedmičnih prepucavanja u medijima u vezi s problemom izgradnje Pelješkog mosta, predstavnici Bosne i Hercegovine i zvanično su uputili pismo Europskom parlamentu, u kojem zahtijevaju zaustavljanje gradnje ovog mosta.

Tačnije, zamjenici predsjedavajućeg Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović i Safet Softić uputili su danas pismo predsjedniku Europskog parlamenta Antoniju Tajaniju, u kojem traže da se stopira finansiranje izgradnje Pelješkog mosta, dok se ne riješi spor između BiH i Hrvatske.

U pismu se traži da Europska komisija posreduje između dvije zemlje, na način da Bosna i Hercegovina prvo dobije slobodan pristup otvorenom moru, nakon čega i Hrvatska može razmatrati mogućnosti gradnje mosta.

"Imamo potrebu da Vas, koristeći isključivo relevantne dokumente i činjenice, upozorimo na moguće, veoma štetne posljedice odluke Europske komisije da odobri finansijska sredstva Republici Hrvatskoj u iznosu od 357 mil. eura za izgradnju tzv. Pelješkog mosta. Ta odluka posredno zadire u pitanja suvereniteta Bosne i Hercegovine i prejudicira rješavanje izrazito važnog i još uvijek neriješenog pitanja razgraničenja teritorijalnih mora između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske", stoji u pismu upućenom Europskom parlamentu.

Izgradnja Pelješkog mosta u Malostonskom zaljevu kojim Hrvatska želi spojiti Dubrovačko-neretvansku županiju s kopnom zatvorila bi pristup Bosni i Hercegovini otvorenom moru, što bi bilo kršenje UN-ove konvencije o pravu mora. Također, potpisnici ovog pisma smatraju da bi to grubo narušilo suverenitet i stabilnost BiH kao pomorske države.

"Vjerujemo da, nakon upoznavanja s navedenim činjenicama, možete pomoći u ispravljanju previda koji je učinjen prilikom donošenja odluke Europske komisije o finansiranju Pelješkog mosta. Smatramo da je tu odluku neophodno sagledati i preispitati u kontekstu mogućih, veoma štetnih posljedica", zaključuje se u pismu.

Isto ili slično pismo hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću tokom dana trebao bi poslati bh. premijer Denis Zvizdić, a pored toga ono je upućeno i brojnim drugim europskim zvaničnicima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije