Počeli protesti ispred Suda Bosne i Hercegovine sa porukom: 'Tužioci imate li stida?'

9
Radiosarajevo.ba
Počeli protesti ispred Suda Bosne i Hercegovine sa porukom: 'Tužioci imate li stida?'
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Protesti ispred Suda Bosne i Hercegovine

Fondacija 'Istina za Goražde' započeo je protest ispred zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine, zbog podizanja optužnica protiv bivših članova Armije Republike BiH.

Prema informacijama sa kojim je raspolagao portal Radiosarajevo.ba iz Goražda je na proteste u Sarajevo došlo šest autobusa građana koji su se okupili ispred zgrada Suda i Tužilaštva Bosne i Hercegovine.

Na transparentima koje nose učesnici protesta stoje poruke: "Istina za Goražde", "Rogatica - Grad živih štitova", "Višegrad - Grad živih lomača", "Goražde - Grad krvi, stradanja i suza"...

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

"Protesti su organizovani protiv nepravednog progona branitelja Bosne i Hercegovine, pripadnika Armije RBiH i MUP-a RBiH, kojima se želi relativizirati prošlost i provesti historijski revizionizam, odnosno negirati prošlost i činjenice utvrđene i presuđene u dva suda Ujedinjenih nacija u Hagu. Progonom naših branitelja pokušavaju se nametnuti laži kojima se štiti agresor.

Sa protesta u Sarajevu uputit ćemo pismo generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija obavještavajući ga o nepoštivanju rezolucije UN-a kojom je pokrenuto osnivanje Suda i Tužilaštva BiH, nepoštivanju haškog naslijeđa, kao i o tome da Tužilaštvo BiH progoni branitelje iz zaštićenih zona dok ne procesuira one koji su te zone držali u okruženju i svakodnevno ubijali civile i djecu.

Protesti ispred Suda Bosne i Hercegovine
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Protesti ispred Suda Bosne i Hercegovine

Masovni odziv je važan kako bi poruke koje ćemo poslati bile jače i glasnije. Zbog toga očekujemo Vaš dolazak, kao i da pozovete što je više moguće ljudi koji vole Bosnu i Hercegovinu i kojima je stalo do odbrane istine i pravde", između ostalog stoji u saopštenju fondacije 'Istina za Goražde'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije