Počele kontrole, evo koliko vozila nije prošlo Eko test

B. Turković
Počele kontrole, evo koliko vozila nije prošlo Eko test
Foto: Arhiv / Denis Lasić

Krajem 2019. godine, Ministarstvo prometa i komunikacija Federacije BiH uputilo je obavijest svim stanicama tehničkog pregleda vozila na obavezu primjene odredbe članaka 2. i 11. Pravilnika o ispitivanju ispušnih plinova motornih vozila (EKO test) u stanicama za tehnički pregled vozila.

Potvrdio je to za Radiosarajevo.ba Denis Lasić, federalni ministar prometa i komunikacija.

Prema pomenutim članovima, nakon tri godine prelaznog perioda, od 1. 1. 2020. godine vozilo koje se mora podvrgnuti Eko testu mora zadovoljiti zahtjeve o kvaliteti izduvnih gasova u skladu sa propisima BiH.

Iz sarajevskog ministarstva pitaju Lasića: Šta je sa Eko testovima?

Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo javno postavlja pitanje ministru prometa i komunikacija FBiH Denisu Lasiću, da li su stupile na snagu odredbe čl. 2. i 11. Pravilnika o ispitivanju izduvnih gasova motornih vozila (Eko test) u stanicama za tehnički pregled vozila, koji je donesen krajem 2016.


Lasić u izjavi za naš portal kaže kako smatra da će mjere propisane tim Pravilnikom pozitivno utjecati na povećanje kvalitete zraka, u domenu zagađenja od motornih vozila.

Denis Lasić - undefined

Foto: Arhiv: Denis Lasić

„U razdoblju primjene od 1.1.2020. godine do 8.1.2020. godine, prema podacima sa jedinstvenog informatičkog sustava koji se primjenjuje na stanicama tehničkog pregleda vozila u Federaciji BiH, za područje Kantona Sarajevo pregledano je 2.631 vozilo. Broj vozila koja ne zadovoljavaju kriterije ispušnih plinova je 119, a neispravno je 4,52 posto vozila, kazao nam je Lasić.

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će, kako podcrtava, nastaviti pratiti stanje u ovo oblasti, te će u saradnji sa relevantnim faktorima analizirati i predlagati i druge mjere za poboljšanje kvalitete voznog parka kao jednog od uzročnika, pa time i smanjenje zagađenja okoliša od strane neispravnih vozila.

„Također, želimo istaknuti kako su vozila obilježena prema karakteristici norme koju ispunjavaju, što se može iskoristiti od strane organa koji kontroliraju promet, te u danima epizoda sa lošom kvalitetom zraka, lakše provoditi mjere predviđene za tu epizodu, kazao nam je Lasić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije