Počela sjednica CIK-a: Šta će biti s informacijom o nestanku 35 tona listića?

Radiosarajevo.ba
Počela sjednica CIK-a: Šta će biti s informacijom o nestanku 35 tona listića?
FOTO: Radiosarajevo.ba / CIK BiH

U Sarajevu je počela  sjednica Centralne izborne komisije BiH. Riječ je o prvoj sjednici CIK-a nakon afere vu vezi s nestalim materijalom za glasačke listiće.  

Podsjetimo, portal Žurnal.info objavio je da je najmanje 35,8 tona papira nabavljenog za štampanje glasačkih listića nestalo iz skladišta Centralne izborne komisije BiH.

Preračunato u izborni materijal, od nestalog papira moglo se odštampati najmanje pola miliona glasačkih listića, navodi ovaj portal.

Ispostavilo se da je CIK za svake izbore nabavljao mnogo više papira za štampanje glasačkih listića, nego što je kasnije uništavao. Prema Izvještaju, za opće izbore 2006. godine CIK je nabavio 139 tona papira namijenjenog za štampanje glasačkih listića. Komisija je utvrdila da je "uništena registarska građa" za te izbore bila 130 tona.

Dalje je navedeno da CIK nema tačnu evidenciju gdje su završile tone glasačkih listića. Osim revizorskih izvještaja za 2014., 2015. i 2016. godinu, ključni dokaz o manjku izbornog materijala je Izvještaj komisije za utvrđivanje stanja u skladištu CIK-a sačinjen još u februaru 2014. godine. 

Iz Centralne izborne komisije BiH demantirali su navode o nestanku glasačkog materijala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije