BiH / Počela restauracija enterijera i zidnog slikarstva u Zemaljskom muzeju

29. 11. 2018. u 13:52:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 92

U okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu” u toku su radovi u enterijeru Odsjeka za prahistoriju Zemaljskog muzeja BiH, koje je nedostupno javnosti od 1992. godine.

Posebna vrijednost unutrašnje dekoracije ovog paviljona jeste zidno slikarstvo , koje je u veoma lošem stanju, tako da su neophodni radovi na njegovoj restauraciji. Vrijednost radova jeste 197.437,50 KM. Izvođač je firma “Koto“ d. o. o. Beograd/Banja Luka, dok nadzor vrši Zavod za zaštitu spomenika u sastavu Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Po završetku restauracije i nakon instalacije odgovarajućih alata za preventivnu konzervaciju zbirki, Odsjek za prahistoriju moći će se ponovo otvoriti za javnost. Svi navedeni radovi stvorit će uvjete za postavljanje izložbe, koja će nakon dugog niza godina ponovno biti prezentirana u obnovljenim izložbenim salama.

Radovi se provode u okviru projekta “Preventivna konzervacija zbirki Zemaljskog muzeja BiH u Sarajevu“, a za koji je sredstva donirao Specijalni fond američkih ambasadora za očuvanje kulturnog naslijeđa pri Ambasadi SAD-a u BiH. Projekt u ukupnom iznosu od 625.000,00 USD (1.070.000,00 konvertibilnih maraka), implementira Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA