Počela godišnja skupština Helsinškog komiteta u BiH

Radiosarajevo.ba
Počela godišnja skupština Helsinškog komiteta u BiH


Prema ocjenama Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, 2012. ostaće upamćena kao godina kontinuiteta u eskalaciji političke, ekonomske i socijalne krize u BiH, izjavila je danas u Sarajevu predsjednica ovog komiteta Vera Jovanović.

Prema njenim riječima, u takvom okruženju i ambijentu, ljudska prava, nažalost po sve građane BiH, ostala su na margini.

Jovanović je u uvodnom izlaganju na Godišnjoj izbornoj skupštini Helsinškog komiteta u BiH, koja se održava u Sarajevu, podsjetila da je tek početkom 2012. godine uspostavljena vlast na državnom nivou, a izbori su bili 2010.

"Međutim, ubrzo nakon toga došlo je do međustranačkih razmimoilaženja, prestrojavanja na političkoj sceni i gotovo apsolutnog zastoja u radu zakonodavne i izvršne vlasti. Ova politička kriza i danas je prisutna na nivou Federacije BiH i u dijelu njenih kantona. Ona se u Federaciji, posebno u njenoj izvršnoj vlasti, posljednjih dana dodatno komplikovala i dovela do blokade rada", istakla je Jovanović, a javila Fena.

Kako kaže, presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, u predmetu Sejdić i Finci, pokušava se iskoristiti za političke 'nagodbe' i izmjene Ustava BiH koje nemaju veze sa implementacijom same presude.


Vera Jovanović (Foto: Žurnal)

"Svjesni da će primjenom presude etnička ravnoteža, koja je dugi niz godina uglavnom uspješno funkcionisala i sa kojom se veći broj političkih vođa identifikovao, biti poremećena, oni joj se protive. Tu su i "dogovori" oko reforme pravosuđa, izbornog sistema, ekonomskog razvoja, javne uprave i slično", dodala je Jovanović.

Navela je da je Ustav BiH, kojim su propisani načini odlučivanja na način da spriječe pojedine grupe da donesu odluke koje su na štetu druge grupe, u praksi je zloupotrebljen i pretvoren u monopol nad donošenjem odluka voljom političkih vođa.

"A te vođe ne mogu da se dogovore i usaglase gotovo sa niti jednom bitnom promjenom stanja. Za posljedicu imamo da je Ustav BiH i dalje izvor diskriminacije, da se i dalje ne poštuje veći broj međumarodnih konvencija, da se ne poštuju odluke koje donose sudovi...", dodala je Jovanović.

Svaki peti građanin živi od 3 KM dnevno

U Helsinškom komitetu za ljudska prava u BiH posebno su zabrinuti za ekonomske pokazatelje u BiH, koji su gotovo alarmantni: siromaštvo se posljednjih godina zbog neprovođenja strategije za borbu protiv nje udvostručilo; na korak od gladi je oko 60 posto stanovnika; 600.000 građana ima primanja manja od 240 KM, a svaki peti živi od tri KM dnevno; nezaposlenost je porasla na 545.881; najveći broj penzionera, kojih je oko 500.000, ima primanja koja su nedovoljna za plaćanje komunalija, lijekova pa i hrane.

"Direktno urušavanje ljudskih prava u BiH u 2012. godini činili su kako predstavnici zakonodavne, tako i izvršne vlasti. Oni su svojim postupcima u vidu odluka, ali i izjavama u javnosti, slali jasne poruke, pa i pozivali na nepoštivanje zakona, sudskih presuda i pojedinih odluka ustavnih sudova, odbijajući da ih provedu. Stoga ne čudi što građani nemaju povjerenje u institucije vlasti, jer su svjesni da pravna država i vladavina prava ne funkcionišu", dodala je Jovanović, a javila Fena.

Tri kandidata za predsjednika

Na dnevnom redu Godišnje izborne skupštine Helsinškog komiteta u BiH, između ostalog, nalazi se izbor predsjednika i članova Upravnog i Nadzornog odbora.

Za predsjednika Helsinškog komiteta u BiH kandidovani su Vera Jovanović, Srđan Dizdarević i Senad Pećanin.

Na dnevnom redu su i dokumenti "Plan rada Helsinškog komiteta za 2013. godinu" i "Finansijski plan za 2013. godinu".

Također, bit će razmatrani Izvještaj o aktivnostima Helsinškog komiteta za period januar-decembar 2012., Izvještaj o aktivnostima stručne službe Helsinškog komiteta na pružanju besplatne pravne pomoći građanima za period januar-decembar 2012., te Izvještaj Nadzornog odbora i Finansijski izvještaj za 2012. godinu.

Bit će razmatran i prijedlog izmjena i dopuna Statuta Helsinškog komiteta BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije