Plinovod sa Hrvatskom dobio dozvolu: Evo kuda će prolaziti

0
Radiosarajevo.ba
Plinovod sa Hrvatskom dobio dozvolu: Evo kuda će prolaziti
Foto: Imp-pro-mont.si / Ilustracija

Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kojemu je na čelu ministrica Edita Đapo, izdalo je okolišnu dozvolu za izgradnju Južne plinske interkonekcije, što je veliki iskorak u realizaciji životno važnog projekta oko čije realizacije, međutim, još uvijek postoje velike opstrukcije, a jedna od njih povezana je i s nedavnom odlukom da se promijeni trasa isporuke plina.

U rješenju o okolišnoj dozvoli navodi se kako trasa ovoga plinovoda kreće od granice Hrvatske, koja se nalazi kod Posušja.

Objašnjava se kako je riječ o plinovodu prema središnjoj Bosni i Sarajevu s posebnim odvojkom za Mostar ukupne dužine 168,54 kilometra, piše Večernji.ba.

Projekt “Južna interkonekcija” spojen je na Jonsko-jadranski plinovod (IAP) koji povezuje postojeće i planirane transportne plinske infrastrukture Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije s Trans-jadranskim plinovodom (TAP).

Cilj projekta je osiguranje novog dobavnog pravca opskrbe prirodnim plinom iz plinskoga polja Shah Deniz II iz Azerbajdžana prema europskom tržištu prirodnog plina.

Plinovod prema Novome Travniku dužine je 114,38 kilometara, dok je dionica Posušje - Mostar duga 52,87 kilometra. Uz to, na toj dionici nalazit će se više objekata koji su također uvršteni u okolišnu dozvolu. Precizira se kako će se u Posušju nalaziti blok stanica, otpremno-prijemna čistačka stanica - tri linije, mjerno-regulacijska stanica, zatim mjerna stanica, kotlovnica, kontejner za nadzor i upravljanje.

Na dijelu koji vodi prema Novome Travniku plinovod će prolaziti ispod 157 saobraćajnica te 26 vodotoka. Trasa magistralnog plinovoda kreće sjeverozapadno i prolazi južno od Vinjana, a nakon toga ide sjeverno na područje općine Tomislavgrad.

Nakon ulaska u područje općine Tomislavgrad, trasa prolazi između naselja Dodizi i Zabrig, pa se preko Mesihovine, Petrovića i Pećukića spušta u Duvanjsko polje.

Krajem polja trasa ide sjeverno sve do Sarajlija, gdje napušta polje i nastavlja sjeverno preko planine Pakline prema općini Kupres.

Trasa prelazi preko Riličkog Polja te južno od Kupresa, pored brda Vrila i Otinovaca, prelazi na područje općine Bugojno. Nastavlja preko planine Stožer, Vesovskih podova, Crnične Gornje i Vrbanje te se spušta u Skopljansku kotlinu južno od Bugojna. Završava u općini Novi Travnik, preko Risovca ide pored Petačića i Potočana, prolazi jugoistočno od Novog Travnika te se preko Rankovića spušta u Nević Polje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije