Plenković odbacuje Dodikove prijetnje o odcjepljenju: 'To nije ništa novo, podržavamo cjelovitu BiH'

1
Radiosarajevo.ba
Plenković odbacuje Dodikove prijetnje o odcjepljenju: 'To nije ništa novo, podržavamo cjelovitu BiH'
Foto: Kolaž / Andrej Plenković i Milorad Dodik

Premijer Hrvatske Andrej Plenković u četvrtak, 28. decembra je rekao da prijetnje predsjednika bh. entiteta RS Milorada Dodika o odcjepjenju nisu ništa novo jer separatističko secesionističke tendencije unutar bh. entiteta RS traju već godinama te ponovio da Hrvatska podržava cjelovitu BiH i njen put prema Europi.

Dodik je u intervjuu za entitetsku televiziju RTRS najavio da će parlament RS proglasiti neovisnost istog dana kad visoki predstavnik za BiH Christian Schmidt nametne zakon o statusu državne imovine. Kazao je kako ima najave da će takva odluka biti donesena već u januaru dodajući da su u RSu već obavili pripreme za takav scenarij odnosno za proglašenje odcjepljenja. 

Također je rekao kako ima prijatelje u svijetu koji će spriječiti međunarodnu vojnu intervenciju u slučaju da RS proglasi odcjepljenje od BiH.

Kate će se sastati s Harryjem, ali pod jednim uvjetom: Hoće li kralj Charles pristati na to?

Kate će se sastati s Harryjem, ali pod jednim uvjetom: Hoće li kralj Charles pristati na to?

"Postoje separatističko secesionističke tendencije unutar RSa koje traju već godinama. To nije ništa novo, mi o tome pričamo zadnjih deset godina (...) , meni ovo djeluje kao sve već viđeno", rekao je Plenković na sjednici vlade.

Istaknuo je, međutim, da postoje i "tendencije za jaču centralizaciju, unitarizaciju zemlje koje dolaze od nekih bošnjačkih stranaka".

Milorad Dodik opet provocira: 'Ako Schmidt nametne zakon o imovini, RS proglašava nezavisnost'

Milorad Dodik opet provocira: 'Ako Schmidt nametne zakon o imovini, RS proglašava nezavisnost'

"I imate koncept koji mahom zagovaraju hrvatske političke stranke koji se temelji na ravnopravnosti sva tri konstitutivna naroda gdje su po meni Hrvati ti koji su najzainteresiraniji i najangažiraniji na europskom putu zemlje, što mi smatramo da je dobro za sva tri naroda i to ćemo podržavati", rekao je premijer.

Po njegovim riječima, Dodikove izjave su "ponavljanje", iako, kako je rekao, ne treba podcjenjivati širi politički kontekst.

"Tako da u ovom trenutku, ne podcjenjujući ovaj širi kontekst - rusku agresiju na Ukrajinu, Hamasov teroristički napad na Izrael, izraelski odgovor i sukob koji traje, intenzitet nezakonitih migracija koji je više nego vidljiv, širu nestabilnost koja postoji u dijelovima afričkog kontinenta - sve se to reflektira na Europu pa i ove tenzije koje smo imali na Kosovu prije tri mjeseca. Sve su to stvari koje ne treba podcijenjivati", rekao je Plenković.

No, Hrvatska, ponovio je šef vlade, "podržava cijelu BiH da ide prema Europi, da se stabilizira, da funkcionira, da nema napetosti i sukoba".

"To je naš cilj. To je naša politika, konzistentna", rekao je hrvatski premijer, prenosi Hina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije