Nikšić poručio Dodiku da se ne zanosi: 'Otcjepljenje bi izazvalo nove sukobe i krvoproliće'

12
Radiosarajevo.ba
Nikšić poručio Dodiku da se ne zanosi: 'Otcjepljenje bi izazvalo nove sukobe i krvoproliće'
Foto: Photojoiner / Nermin Nikšić i Milorad Dodik

Nermin Nikšić, premijer Federacije Bosne i Hercegovine, oglasio se nakon sinoćnjeg intervjua predsjednika RS Milorada Dodika u kojem je, između ostalog, zaprijetio otcjepljenjem RS.

Iako lider SNSD-a već godinama prijeti secesijom manjeg bh. entiteta, ovog puta Dodik je bio nešto direktniji pa je kazao da ima informacije kako će visoki predstavnik Christian Schmidt u januaru nametnuti Zakon o državnoj imovini BiH.

To bi, kako je Dodik ranije govorio, bilo prelazak crvene linije i u tom slučaju bi "ukoliko Schmidt u 5 sati nametne odluku, RS u 11 proglasila nezavisnost"

Iz OHR-a poručuju: Preimenovanje ulica u Srebrenici ne gradi povjerenje u društvu

Iz OHR-a poručuju: Preimenovanje ulica u Srebrenici ne gradi povjerenje u društvu

Nikšić kaže kako je i Dodik svjestan da bi ostvarivanje takve prijetnje imalo nesagledive posljedice, prije svega za Republiku Srpsku.

U nastavku njegova objava:

"Neka se Dodik ne zanosi, krene li u otcjepljenje, najviše će izgubiti RS.

Uglavnom pokušavam da ne reagiram na svakodnevne prijetnje i ucjene kojim svjedočimo na našoj političkoj sceni. Siguran sam kako su takve izjave za jednokratnu upotrebu sračunate da izazovu reakciju jer samo tada dobijaju na važnosti i značaju.

Međutim, sinoćnjim gostovanjem na entitetskom javnom servisu RTRS Milorad Dodik, predsjednik tog bh. entiteta i lider vladajućeg SNSD-a, prijeti momentalnim otcjepljenjem u slučaju da visoki predstavnik Christian Schmidt nametne Zakon o državnoj imovini.

Naravno da ne treba potcijeniti Dodikov kapacitet da napravi probleme državi BiH i svim njenim građanima i narodima. Nakon što je pred Sudom BiH pokrenut krivični postupak protiv njega, Dodik očito, kao rješenje svojih problema sa otvorenim kršenjem zakona vidi u daljnjoj eskalaciji odnosa.

Ne volim koristiti teške riječi i prizivati nevolje, ali ovo jednostavno ne mogu prešutjeti, jer želim upozoriti na pogubne posljedice koje takva odluka može proizvesti. Siguran sam kako je i on toga svjestan, kako bi takvi potezi izazvali nove sukobe i krvoproliće. Proizveo bi taj čin nesagledive posljedice, prije svega za entitet kojem se nalazi na čelu i narod koji kaže da predstavlja i o čijoj sudbini, navodno, brine.

Nema dileme - institucije države BiH, institucije Federacije BiH, međunarodni prijatelji BiH, prije svih Sjedinjene Države, imaju načina da bez ikakvog ustezanja reagiraju na prvi praktični secesionistički korak.

Teško će za takve poteze neustavnog odvajanja dijela suverene i međunarodno priznate države BiH naći saveznika bilo gdje u svijetu.

Zato još jednom pozivam Dodika, a posebno one koji ga sokole i guraju u tom pravcu dajući mu lažnu nadu, da dobro razmisle o javno izgovorenim prijetnjama i najavi poduzimanja antidržavnih, antidejtonskih i potpuno neustavnih koraka. Svaka ovakva tenzija, svaka takva izjava, povećava redove naših građana koji odlaze iz Bosne i Hercegovine jer ne žele živjeti u zemlji u kojoj se umjesto borbe za bolji životni standard opet prizivaju sukobi.

BiH mora dobiti Zakon o državnoj imovini na ovaj ili onaj način, u Parlamentu BiH ili zakonitom intervencijom visokog predstavnika. Umjesto ispraznog prepucavanja neuporedivo je bolje da nađemo rješenje i sami donesemo zakon u skladu sa evropskim demokratskim standardima i odlukama Ustavnog suda", napisao je Nermin Nikšić.

Neka se Dodik ne zanosi, krene li u otcjepljenje, najviše će izgubiti Republika Srpska Uglavnom pokušavam da ne...

Posted by Nermin Nikšić on Thursday, December 28, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije