Platforma za progres: Hrvatsku treba prijaviti Evropskoj uniji i UN-u

Radiosarajevo.ba
Platforma za progres: Hrvatsku treba prijaviti Evropskoj uniji i UN-u
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Mirsad Hadžikadić - Osnivačka skupšitna Platforme za progres
Platforma za progres oglasila se saopćenjem za javnost povodom usvajanje Deklaracije Sabora Hrvatske o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini.

Saopćenje Platforme za progres prenosimo u cjelosti:

Deklaracija Hrvatskog Sabora o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i evropskom putu BiH od 14. decembra 2018. godine sraman je i agresivan čin podrivanja suvereniteta i ustavno-pravnog poretka Bosne i Hercegovine od Republike Hrvatske.

Radi se o očiglednom uplitanju u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine susjeda koji s nama dijeli više od hiljadu kilometara granice, a dobrosusjedski odnosi su od najvećeg zajedničkog interesa za obje države.

Hrvatska se pod vodstvom desničarske HDZ-ove vlade ponaša kao tutor koji djeluje s namjerom da Bosni i Hercegovini, njenim narodima i svim građanima dijeli lekcije i nameće rješenja.

Pokušavale su to i neke ranije HDZ-ove vlade pa ih je historija već upisala na stranice srama i tame. Podsjećamo Hrvatski Sabor i Vladu Republike Hrvatske na presudu Haškog tribunala o udruženom hrvatskom zločinačkom poduhvatu u Bosni i Hercegovini.

Umjesto da se okrene novoj politici koja će poštovati, kako Sabor kaže, najvažnijeg susjeda, Sabor Republike Hrvatske predvođen HDZ-om Hrvatske, a ustvari izlobiran od HDZ-a BiH, donosi Deklaraciju o položaju hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini i evropskom putu BiH koja će biti dodatni teret u odnosima između dvije zemlje.

Hrvati u BiH nemaju podređen položaj. U stvari, često imaju veće privilegije nego što bi im to po brojnosti pripadalo u jednoj demokratskoj državi. 

Zadaća Hrvatskog Sabora nije da raspravlja i usvaja dokumente koji se tiču ustava, izbornog zakona i unutrašnjih pitanja druge države.

Smatramo da bi institucije Evropske unije konačno trebale da počnu da se bave ponašanjem svoje punopravne članice koja ne poštuje međunarodni pravni poredak i krši pravne norme Evropske unije i uvodi jednu vrstu aparthejda, a u tim nastojanjima nerijetko koristi i same institucije, forume i poluge Evropske unije.

Apelujemo na Predsjedništvo Bosne i Hercegovine da se ponaša odgovorno, zauzme jasan stav i brani interese Bosne i Hercegovine kao što ih je nedavno branilo vezano za pitanje imovine bh. firmi u Hrvatskoj.

Nažalost, vrijeme je da Bosna i Hercegovina prijavi Hrvatsku nadležnim institucijama Evropske unije i Ujedinjenih nacija zbog čestog miješanja u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine koje je kulminiralo usvajanjem ove Deklaracije.

Ipak, ohrabruje činjenica da su za govornicom Sabora Republike Hrvatske mogli da se čuju i glasovi razuma, kao i oštre kritike na račun HDZ-a i ove Deklaracije zbog čega možemo da je smatramo stranačkim činom trenutno vladajuće stranke u Hrvatskoj.

Pozivamo sve građane Bosne i Hercegovine da se prema svojoj vijekovnoj domovini odnose s ljubavlju i poštovanjem. Probleme koje imamo ne smijemo zanemarivati i bježati od njih, ali ih trebamo rješavati u Bosni i Hercegovini i u okviru njenih institucija, dodaje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije