Planirana velika rekonstrukcija: Spomen-park Vraca vraća stari sjaj

Radiosarajevo.ba
Planirana velika rekonstrukcija: Spomen-park Vraca vraća stari sjaj
Foto: Kanton Sarajevo / Spomen-park Vraca

Ministrica komunalne privrede i infrastrukture Nihada Glamoč, načelnik Općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka i direktor KJKP Park Edin Abdurahmanović obišli su danas Spomen-park Vraca gdje se vrše radovi čišćenja u hortikulturnog uređenja ovog nacionalnog spomenika Bosne i Hercegovine.

Radi se o zajedničkom projektu Ministarstva komunalne privrede i infrastrukture KS, Grada Sarajevo i Općine Novo Sarajevo.

Vrijednost radova, povjerenih KJKP Park, iznosi oko 55.000 KM. Ministrica Glamoč navela je da je ovo početak sistemskog trajnog rješavanja održavanja Spomen-parka Vraca u budućnosti.

"Osim hortikulturnog uređenja, košenja i čišćenja, od naredne godine planiramo početak kompletne rekonstrukcije. To podrazumijeva sanaciju oštećenih ploha, kako bi Spomen-parku vratili značaj kakav je imao ranije", rekla je ministrica Glamoč.

Načelnik Koldžo naveo je da je Općina Novo Sarajevo u prethodnih desetak godina iz budžeta godišnje izdvajala do 100.000 KM, što je, smatra, osnovni razlog zbog kojeg je sačuvana ambijentalna vrijednost objekta koji je bio poprilično devastiran.

"Dugi niz godina bili smo jedini koji su ulagali u ovaj prostor. Na ovom prostoru nije bilo ni jedne rešetke, većina kamenih blokova je bilo uništeno, a vrhunac bezobrazluka prema ovom kulturnom naslijeđu BiH je devastacija spomenika Ženi borcu. Izuzetno mi je drago što su se i drugi nivoi vlasti uključili, ostalo je još da se i Vlada Federacije BiH, koja je direktno nadležna za ovaj objekat, uključi u ovaj projekt. Tada ćemo svi zajedno biti vrlo blizu da ovom objektu u potpunosti vratimo nekadašnji sjaj", rekao je načelnik Koldžo.

Gradonačelnik Skaka istakao je važnost ostvarivanja saradnje između različitih nivoa vlasti na ovakvim projektima, jer kada postoji volja, energija i želja, stvari i procesi se mnogo lakše realiziraju.

"Ministrica Glamoč razumije problematiku i potrebe Grada Sarajeva, dok sa načelnikom Koldžom imamo jako dobru saradnju. Svi nivoi vlasti treba da funkcionišu na način na koji mi funkcionišemo u ovom slučaju, jer jedino tako može doći do rezultata. Mi u BiH treba da gradimo kulture sjećanja, jer je narod BiH, posebno u periodu 92-95, preživio genocid koji nije zapamćen u modernoj historiji Evrope", poručio je Skaka.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije