Planinari PK Nomadi osvojili Lenjinov vrh u Srednjoj Aziji

0
Radiosarajevo.ba
Planinari PK Nomadi osvojili Lenjinov vrh u Srednjoj Aziji
Foto: PK Nomadi / Bh. planinari osvojili "Lenjinov vrh" u Srednjoj Aziji

Zastava Planinarskog kluba Nomadi zaviorila se na Ibn Sini odnosno na Lenjinovom vrhu visokom 7.134 metra, a za to su zaslužni bh. planinari Damir Lukšić, Igor Milošev, Jasmin Čolaković te Benjamin Jusić.

Ovoj grupi planinara iz BiH na velikom uspjehu, uspjehu sarajevskog planinarskog kluba ali i čitave planinarske zajednice Bosne i Hercegovine stigle su brojne čestitke na društvenim mrežama.

U objavi na zvaničnoj Facebook stranici navedeno je "Momci Bravo, dobro se odmorite i sretan povratak u kući". 

Istovremeno, PK Nomadi su se zahvalili svima koji su im pomogli da organiziraju navedenu ekspediciju u Srednjoj Aziji, a posebno su se zahvalili Kemalu Gariću, Predsjedniku Skupštine PK Nomadi na, kako su naveli "velikom doprinosu u cjelokupnoj organizaciji ekspedicije".

Ekstremni vremenski uvjeti, niske temperature koje se mogu spustiti i do - 30 stepeni uz jake vjetrove, samo su dio specifičnost ovog zahtjevnog uspona. Tu su još i su savladavanje velike visinke razlike ali i opasnost od visinske bolesti zbog rijetkog zraka.

Ipak, sve to su savladali bh. planinari koji su uspješno prošli planiranu rutu i sigurno se vratili u kamp s osvojenog vrha smještenog na granici Tadžikistana i Kirgistana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije