Ukoliko vam kupljeni proizvod napravi štetu, ova stranica će vam je nadoknaditi

0
Hina
Ukoliko vam kupljeni proizvod napravi štetu, ova stranica će vam je nadoknaditi
Foto: EPA-EFA / Ilustracija

Kompanija Amazon je najavila da će kupcima početi isplaćivati odštetu za povrede i štetu na imovini koju izazovu neispravni proizvodi kupljeni od nezavisnih prodavača na njegovoj platformi u Sjedinjenim Američkim Državama.

Od 1. septembra Amazon će plaćat odštetu po svim utemeljenim zahtjevima u vrijednosti do 1.000 dolara (oko 1.670 KM), što pokriva više od 80 posto slučajeva oštećenja i materijalnih šteta na platformi, navodi BBC.

U objavi na blogu Amazon je naveo da će koristiti svoje "napredne sisteme za otkrivanje prevara i zloupotreba", ali i da će angažovati nezavisne stručnjake za prevare u osiguranju kako bi identifikovao opravdane zahtjeve za isplatu odštete.

Time bi se uštedilo vrijeme i novac, a kupci bi dobili bolju zaštitu, utvrdili su. Napomenuli su i da bi mogli pokrivati i zahtjeve za većim iznosima ako prodavači "ne reaguju".

Najava se vremenski poklopila s pojačanim pritiskom na Amazon da vodi računa o sigurnosti proizvoda koji se prodaju na njegovoj platformi, nakon niza sudskih sporova.

U julu američka Komisija za sigurnost potrošačkih proizvoda podigla je tako tužbu protiv kompanije, tražeći povlačenje stotina hiljada proizvoda, uključujući neispravne detektore ugljen monoksida, uređaje bez adekvatne zaštite od strujnog udara i dječju odjeću koja ne zadovoljava standarde vezane uz požare.

Više od polovine robe na Amazonu prodaju nezavisni trgovci, a uglavnom ne prolazi odgovarajuće provjere, napominje BBC.

Potrošači su godinama pokušavali natjerati trgovačkog diva da preuzme odgovornost za neispravne proizvode koje na njegovoj platformi prodaju drugi trgovci, ali on je tvrdio da je odgovornost na njima i takav je stav podržala većina sudova.

Stvari su se ipak promijenile nakon niza velikih sudskih sporova. Tako je savezni sud u Philadelphiji 2019. godine presudio da žena čiji je vid stradao u povredi izazvanoj neispravnom psećom uzicom može ponovo pokrenuti pravni spor protiv Amazona.

U početku je htjela tužiti trgovca iz Nevade, od kojeg je uzicu kupila ali mu nije uspjela ući u trag.

Amazon je sada najavio i da će osnovati mrežu osiguravatelja Amazon Insurance Accelerator, koja će biti na raspolaganju prodavačima, a namjerava od njih zatražiti i da nabave policu osiguranja za neispravne proizvode.

Mjere će prvo biti uvedene u SAD-u, a naknadno i u drugim zemljama, prenosi BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije