Plan rasta na pomolu za Zapadni Balkan, ali Bosna i Hercegovina ostaje bez novca

3
Radiosarajevo.ba
Plan rasta na pomolu za Zapadni Balkan, ali Bosna i Hercegovina ostaje bez novca
Foto: EPA - EFE / Samit Berlinskog procesa

Predsjednica Evropske komisije, Ursula von der Leyen, izjavila je danas na samitu Berlinskog procesa da se očekuje da će države Zapadnog Balkana prvi novac iz Plana rasta dobiti do kraja ove godine.

"Ove sedmice bit će usvojeno pet od šest reformskih agendi, što omogućava da isplata šest milijardi eura iz Plana rasta započne prije kraja godine", istaknula je von der Leyen.

Evropska unija odobrava reforme kako bi države u regionu mogle pristupiti financijskim sredstvima iz Plana rasta. Međutim, Bosna i Hercegovina još uvijek nije dobila zeleno svjetlo jer nije dostavila kompletnu reformsku agendu Briselu.

Barbarez otkrio karte: Ovo je sastav Zmajeva za duel s Mađarskom

Barbarez otkrio karte: Ovo je sastav Zmajeva za duel s Mađarskom

Von der Leyen je naglasila važnost Plana rasta kao mosta između Zajedničkog regionalnog tržišta i Jedinstvenog tržišta EU.

"Plan rasta šalje jasnu poruku: ne možete blokirati napredak drugih, već samo sebe. Ako želite napredovati, potrebno je raditi zajedno. Ovaj proces temelji se na zaslugama – što se više zemlje kandidati trude, to će bolje napredovati", dodala je ona.

Danas je u Berlinu održan samit Berlinskog procesa, gdje je usvojen novi Akcioni plan za zajedničko regionalno tržište.

Predsjedavajuća Vijeća ministara BiH, Borjana Krišto, istakla je predanost Bosne i Hercegovine jačanju regionalne saradnje.

"Mi smo pouzdan partner i ključni dio procesa integracije Jugoistočne Evrope u Evropsku uniju. Nastavit ćemo s dinamikom koju smo započeli, osobito do kraja godine, kako bismo ispunili preostale reforme i obaveze", izjavila je Krišto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije