Plamenjača napala grožđe u Hercegovini - brojni vinogradi u problemu, cijene skaču 'u nebesa'

1
Hina
Plamenjača napala grožđe u Hercegovini - brojni vinogradi u problemu, cijene skaču 'u nebesa'
Foto: Dalmacija Danas / Cijene grožđa skočile u nebesa

Počela je berba grožđa u Hercegovini, a cijena grožđa za proizvodnju vina od najprisutnijih sorti žilavke i blatine ove je godine veća za 60 posto zbog toga što su loši vremenski uvjeti i bolesti prepolovile urod.

U većini vinograda u Hercegovini započela je berba grožđa koja se u ovome kraju naziva trganje. U pojedina vinogorja berači nemaju razloga niti ulaziti jer je plamenjača napravila velike štete, što je uglavnom slučaj kod malih vinogradara.

Dr. sc. Tihomir Prusina, glavni enolog Vinarije Čitluk, jedne od najvećih u Hercegovini, istaknuo je kako je ova godina bila među najtežima u posljednja tri desetljeća za očuvati grožđe zbog velikog broja kišnih dana.

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

Centar prešutio strašnu istinu majkama posvojenih dječaka: 'Upalila sam TV i vidim dijete...'

"Ove je godine peronospore ili plamenjače, kako mi ovdje kažemo za bolest grožđa, desetkovala vinograde u Čitluku i šire u Hercegovini. Uroda će biti manje za pedeset posto", rekao je Prusina.

Pojasnio je međutim kako su uglavnom veliki vinogradari uspjeli sačuvali urod grožđa zbog daleko češćeg tretiranja nasada. Kod njih je, tvrdi Prusina, urod na razini rekordnog prošlogodišnjeg. No, njihovi kooperanti, manji vinogradari su pretrpjeli velike štete. Zbog toga je već sada cijena grožđa skočila na dvije marke (oko 1,10 eura), što je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 60 posto.

To će onda utjecati i na cijene vina od prepoznatljivih hercegovačkih sorti žilavke i blatine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije