Plakalo: Odstupanje BiH od SSP-a je odstupanje od EU

1
Fena
Plakalo: Odstupanje BiH od SSP-a je odstupanje od EU
Arhiv / Haris Plakalo

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo istakao je da je svako odstupanje Bosne i Hercegovine od Sporazuma o Stabilizaciji i Pridruživanju sa Evropskom Unijom potpisanog i ratificiranog 2008.godine, odstupanje od Evropskog puta Bosne i Hercegovine i evropskih integracija.

Prema njegovim riječima, Bosna i Hercegovina ima obavezu iz SSP-a koji je potpisan 2008. godine, da slijedi, između ostaloga, i vanjsku politiku Evropske Unije.

"U veoma ozbiljnoj situaciji u kojoj se danas nalazi Evropa i cijeli svijet uslijed rusko-ukrajinskog rata, Bosna i Hercegovina ne može zauzimati nikakav drugi stav osim onoga koji je preuzela iz SSP-a sa EU. Uzimajući kompleksnost donošenja odluka unutar Bosne i Hercegovine, postoje momenti kada se dnevno-političke konfrontacije moraju staviti po strani, i prihvatiti ono što Bosna i Hercegovina ima kao obavezu iz sporazuma koji je potpisala i ratificirala 2008. godine, ali također i iz ljudskih principa", kaže on.

Trump uporedio Bidenovu administraciju s Gestapom

Trump uporedio Bidenovu administraciju s Gestapom

Plakalo naglašava kako bilo koji stav koji predstavlja neusklađenost vanjske politike Bosne i Hercegovine sa vanjskom politikom Evropske unije, itekako diskvalificira Bosnu i Hercegovinu na njenom putu ka Evropskoj uniji.

"Ovakva situacija zahtijeva da se poštuju sporazumi koje imamo potpisane sa Evropskom unijom, posebice u oblasti vanjske politike Bosne i Hercegovine, jer su ti sporazumi potpisani mnogo prije bilo kakvih političkih kriza a posebice današnjih koje imamo u Bosni i Hercegovini. Važno je naglasiti da se BiH slijeđenjem odredaba sporazuma svrstava u evropsku porodicu, a eventualno odstupanje od onoga što su obaveze BiH, direktna je diskvalifikacija puta Bosne i Hercegovine ka evropskom putu i evropskim integracijama", rekao je Plakalo koji se dotakao i trenutne situacije u Ukrajini.

"Niko u današnje vrijeme ne može i ne treba podržavati silu čiji rezultat će biti ogroman broj izbjeglih žena, djece, staraca, razrušene infrastrukture, te u tom kontekstu najmanje što Bosna i Hercegovina može uraditi je da bez obzira da diferencijalne stavove u unutrašnjoj politici, pokaže političku i društvenu odgovornost prema Evropi i svijetu i slijedi svaku odluku vezanu za vanjsku politiku Evropske unije, jer svi građani Bosne i Hercegovine najbolje znaju u kakvoj se situaciji danas nalaze građani Ukrajine", istakao je generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije