Europska unija šalje borbene avione Ukrajini u vrijednosti 450 miliona eura

10
Radiosarajevo.ba
Europska unija šalje borbene avione Ukrajini u vrijednosti 450 miliona eura
Foto: YEGOR ALEYEV/ZUMA PRESS / Ilustracija (fotografija ne oslikava događaj iz teksta)

Zemlje članice Evropske unije snabdjevat će Ukrajinu borbenim avionima, izjavio je u nedjelju visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell.

Europski šef diplomatije Josep Borrell kazao je da će Europska unija osigurati dostavu oružja Ukrajini u vrijednosti 450 miliona eura.

Čelnica EK-a Ursula von der Leyen ranije danas je najavila da će Unija, prvi put u svojoj historiji finansirati nabavu i slanje oružja zemlji koja je u sukobu.

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Nihad Hebibović: Rađanje bosanskog političkog jezika

Borrell je rekao da je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba zatražio borbene lovce kojima bi zračne snage njegove zemlje mogle upravljati. Ti avioni bi bili modeli sovjetske proizvodnje, uglavnom avioni MiG i Suhoj, javlja The Wall Street Yournal.

Neke sadašnje članice EU koje su nekada bile dio Varšavskog pakta predvođenog SSSR-om još uvijek lete takvim avionima ili imaju parkirane stare.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije