Pitali smo MUP KS: Kako je prošao 29. Sarajevo Film Festival sa sigurnosnog aspekta?

3
A. Kapo
Pitali smo MUP KS: Kako je prošao 29. Sarajevo Film Festival sa sigurnosnog aspekta?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski policajci za vrijeme SFF-a

Iza nas je 29. Sarajevo Film Festival na kojem je na programu bilo više od 220 filmova iz cijelog svijeta, sa 49 premijera iz regije Zapadnog Balkana.

Osim u filmovima uživali smo i u modnim odabirima domaćih, regionalnih i svjetskih zvijezda. Noćni život u glavnom gradu Bosne i Hercegovine, kao što je to bio slučaj i prethodnih godina, podignut je na višu razinu, a mnogobrojni građani i turisti mogli su uživati i u brojnim koncertima i drugim dešavanjima.

Prema ranijim procjenama organizatora, ovogodišnji SFF okupio je oko 30.000 posjetilaca, tako da su brojni izazovi bili i ispred Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Centrotrans objavio uputstvo putnicima o korištenju mjesečnih karata za maj

Osim činjenice da je u više sarajevskih ulica u večernjim satima saobraćaj bio djelimično ili potpuno obustavljen, policija je imala pune ruke posla i zbog činjenice da su se ove godine festivalske aktivnosti održavale na području pet općina - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža.

Ugrožavanje sigurnosti

Ako je suditi po onom što su za portal Radiosarajevo.ba naveli iz MUP-a KS, sarajevski policajci su još jednom - "položili ispit".

"Ovogodišnji 29. Sarajevo Film Festival sa stanovišta svih aspekata je protekao bezbjedno", naveli su iz MUP-a KS za portal Radiosarajevo.ba.

Iz sarajevske policije naglasili su da "prilikom realizacije mjera osiguranja nije bilo prijavljenih incidenata na mjestima projekcija, u blizini dešavanja SFF, kao ni u ugostiteljskim objektima".

"Prijavljeno je jedno krivično djelo ugrožavanje sigurnosti, na štetu volontera SFF-a", otkrili su iz MUP-a KS za portal Radiosarajevo.ba.

Sarajevski policajci za vrijeme SFF-a

Ono što je pohvalno jeste da su se i vlasnici ugostiteljskih objekata pridržavali pravila. Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku 13. jula 2023. godine kojom se dala saglasnost za produženje radnog vremena do dva sata poslije ponoći u ugostiteljskim objektima, kao i za okupljanje na mjestima gdje se javno održavale projekcije Sarajevo Film Festivala.

"Za vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala koji se održavao na pet općina u Kantonu Sarajevo, nisu evidentirani prekršaji stvaranjem nepotrebne buke reprodukcijom glasne muzike iz ugostiteljskih objekata, te napominjemo da su se vlasnici ugostiteljskih objekata pridržavali zakonskih propisa", naveli su iz MUP-a KS.

Sarajevska policija zadovoljna je i ponašanjem, ali i odgovornošću građana i turista, koji su, kako su naveli, sarađivali sa policijom.

Plan saobraćajnog osiguranja

"Prilikom održavanja SFF-a, policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su izdavali jasne i glasne naredbe koje su poštovali građani Sarajeva, kao i turisti", navode iz MUP-a KS.

Saobraćajni kolapsi, velike gužve i kolone vozila neizostavne su scene u bh. prijestolnici. U vrijeme SFF-a situacija se dodatna usložnjava, ali su i na ovom planu adekvatno odgovorili iz sarajevske policije.

"Obzirom na očekivani veliki priliv motornih vozila za vrijeme održavanja SFF-a, sačinjen je Plan saobraćajnog osiguranja, te je regulisano propuštanje i nesmetano odvijanje saobraćaja alternativnim pravcima, uz prisustvo policijskih službenika i održavao se normalan protok soabraćaja", zaključili iz iz MUP-a KS za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije