Brojni izazovi ispred MUP-a KS uoči SFF-a: Od potpunih obustava saobraćaja do razuzdanih gostiju

0
A. Kapo
Brojni izazovi ispred MUP-a KS uoči SFF-a: Od potpunih obustava saobraćaja do razuzdanih gostiju
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevski policajci / Ilustracija

Glavni grad Bosne i Hercegovine u petak, 11. augusta, ponovo će biti centar Evrope, jer se podiže zavjesa na ovogodišnjem izdanju Sarajevo Film Festivala (SFF).

I dok organizatori jednog od najvećih brendova bh. prijestolnice obavljaju posljednje pripreme i "šminkanje", uporedo "punom parom" rade i pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS).

Sarajevski policajci, kao i prethodnih godina, brinut će se za sigurnost građana Sarajeva, ali i brojnih turista koji će pohrliti u glavni grad Bosne i Hercegovine.

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Benjamina Karić: Bitkom za Predsjedništvo RBiH i cijelo Sarajevo, dbranjena je naša domovina

Osim za sigurnost, veliki izazov za "sarajevske plavce" bit će i regulisanje saobraćaja, zbog velike koncetracije vozila u centru grada, ali i zbog činjenice da će privremeno dolaziti i do potpunih obustava saobraćaja.

Dovoljan broj policajaca

"Prema procjenama organizatora, ovogodišnji SFF će okupiti oko 30.000 posjetilaca, a Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo, kao i prethodnih godina, u saradnji s organizatorima i drugim nadležnim institucijama poduzima neophodne mjere u cilju sigurnog održavanja svih festivalskih aktivnosti na 20 lokacija, za koje će biti angažovan dovoljan broj policajaca", kaže za portal Radiosarajevo.ba Mersiha Novalić, portparolka MUP-a KS.

Novalić naglašava da će biti pojačano prisustvo policajaca na sarajevskim ulicama.

Sarajevski policajci / Ilustracija

"Ove godine se festivalske aktivnosti održavaju na području pet općina - Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad i Ilidža. Za sve lokacije izvršena je adekvatna priprema i bit će preduzete mjere koje se ogledaju, između ostalog, u operativnom, fizičkom, KDZ i saobraćajnom osiguranju. Posebnu pažnju posvećujemo lokacijama na području općina Centar i Stari Grad, gdje organizatori očekuju najveći priliv gostiju", precizira portparolka Novalić.

Festivalske noći ne mogu proći bez "ludovanja" u ugostiteljskim objektima, a razuzdani turisti su na svakom ćošku. Novalić je potvrdila za portal Radiosarajevo.ba da je Vlada Kantona Sarajevo donijela odluku 13. jula 2023. godine kojom se daje saglasnost za produženje radnog vremena do dva sata poslije ponoći u ugostiteljskim objektima, kao i za okupljanje na mjestima gdje se javno održavaju projekcije Sarajevo Film Festivala.

Sarajevski policajci / Ilustracija

Na naše pitanje gdje će doći do privremenih izmjena ili obustava saobraćaja u Sarajevu, Novalić je za Radiosarajevo.ba kazala:

"U petak, 11. augusta 2023. godine, u vremenu od 22 do 2.30 sati poslije ponoći, na snazi će biti potpuna obustava saobraćaja u ulicama Zelenih beretki i Branilaca Sarajeva – na dijelu od raskrsnice s ulicom Obala Kulina Bana do raskrsnice s ulicom Ćumurija. U periodu od 11. do 18. augusta 2023. godine, u periodu od 17 sati do dva sata iza ponoći, na snazi će biti potpuna obustava saobraćaja u sljedećim ulicama Zelenih beretki i Branilaca Sarajeva – na dijelu od raskrsnice s ulicom Vladislava Skarića do raskrsnice s ulicom Kulovića, Ćemaluša – na dijelu od raskrsnice s ulicom Mula Mustafe Bašeskije do raskrsnice s ulicom Branilaca Sarajeva, Ćumurija – na dijelu od raskrsnice s ulicom Obala Kulina Bana do raskrsnice s ulicom Zelenih beretki (omogućen ulaz/izlaz korisnicima parking prostora u ulici Ćumurija kroz ulicu Ćumurija prema saobraćajnici Obala Kulina Bana) te Radićeva – na dijelu od raskrsnice s ulicom Obala Kulina Bana do raskrsnice s ulicom Branilaca Sarajeva", kazala je Novalić.

Pojačan nadzor u saobraćaju

Naša sagovornica kaže da "građanke i građane Kantona Sarajevo, kao i sve goste, mole za strpljenje i razumijevanje jer će u predviđenim terminima dolaziti do izmjene i obustave saobraćaja u užoj jezgri grada, na festivalskim mjestima i mjestima projekcije filmova".

"Istovremeno, skrećemo pažnju na obavezu poštivanja svih zakonitih uputa koje građani i posjetioci dobiju od ovlaštenih službenih osoba. Svim učesnicima u saobraćaju skrećemo pažnju na pojačano prisustvo pješaka na lokacijama festivalskih aktivnosti. Također, vozačima, posebno mladima, skrećemo pažnju da ne upravljaju vozilom ako su u bilo kojim količinama konzumirali alkohol. Uprava policije će vršiti pojačan nadzor u saobraćaju, s posebnim akcentom na upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola i upravljanje vozilom prije sticanja prava na upravljanje motornim vozilom. Policijskih službenica i službenika Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo bit će dovoljno na svim festivalskim lokacijama. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izražava zadovoljstvo što je, u okviru svojih nadležnosti, i ove godine dio ove značajne manifestacije i što će dati svoj doprinos uspješnoj realizaciji svih planiranih aktivnosti na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu", zaključila je portparolka MUP-a KS Mersiha Novalić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije