Pitali smo o incidentu sa nitratnom kiselinom na Stupu: Da li su građani u opasnosti!?

2
L.S.
Pitali smo o incidentu sa nitratnom kiselinom na Stupu: Da li su građani u opasnosti!?
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Uviđaj u toku

Nakon incidenta koji se desio 23. juna u krugu firme Favorit BH u sarajevskom naselju Stup, gdje se izlila veća količina nitratne kiseline, tim inspektora Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS (KUIP KS) obavili su nadzor iz svoje nadležnosti. 

S obzirom da se radi o opasnim materijama koje su radioaktivne, javila se sumnja u opasnost po život i zdravlje okolnog stanovništva. 

Iz KUIP KS tvrde da nema razloga za brigu. 

No, ovaj događaj podsjetio je na radiološki incident koji se desio u decembru 2019. godine prilikom početka radova na jednom od objekata na lokalitetu gdje se nalazi Energoinvest. Tom prilikom je došlo do unutrašnje kontaminacije u objektu, prouzrokovane radioaktivnim materijalom.

Pitali smo KUIKP KS kakva je situacija, da li ima radioaktivnog materijala i otpada sa navedenog lokaliteta, kao i da li ima štete po zdravlje i okoliš?

Predmete vezane za radijaciju vodi Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost.

Kantonalna inspekcija zaštite okoliša nema nadležnosti za postupanje s obzirom na odredbe čl. 4. Zakona o zaštiti okoliša ("Sl. novine FBiH " , broj 15/21) koje se odnose na okolinsku dozvolu, a kojima je određeno da su supstance hemijski elementi i njihovi spojevi, osim radioaktivnih supstanci određenih posebnim propisom.

"Shodno naprijed navedenom, kantonalna inspekcija za zaštitu okoliša takve zahtjeve i predmete prosljeđuju stvarno nadležnom organu, kako je postupljeno i prilikom pomenutog incidenta u krugu Energoinvesta. Prema saznanjima koje posjedujemo, nadležni organi su, u konkretnom slučaju, izvršili uklanjanje radioaktivnog materijala i otpada sa navedenog lokaliteta.

U postupku inspekcijske kontrole vezane za incidentnu situaciju koja se dogodila na Stupu, u ulici Pijačna 14G, utvrđeno je da je unutar skladišnog prostora firme "Favorit" doo, koji koristi firma “ESP” doo, prilikom pretovara došlo do oštećenja kontejnera za smještaj azotne kiseline (HNO3)", pojašnjava Vildana Brdarić, savjetnik za informisanje Kantonalne uprave za inspekcijeske poslove KS. 

Istakla je kako su o svemu obavijestilli i ovlaštene organe i firme, Kantonalnu upravu civilne zaštite KS, Profesionalnu vatrogasnu brigadu, firmu “Aida comerc” doo, koje su poduzele odgovarajuće mjere kako bi se u potpunosti spriječio eventualno negativan uticaj ovog incidenta na okoliš, zagađenje podzemnih voda i ostale moguće štete, iako je važno napomenuti da HNO3 nije radioaktivni spoj.

"Iz preventivnih razloga u konkretnom slučaju, putem ovlaštene firme, bit će izvršena i dodatna kontrola separatora kako bi se otklonile sve sumnje vezane za mogućnost izlijevanja navedene toksične supstance van objekta", tvrdi Brdarić.

Sa ovim slučajem upoznato je i Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Istakli su kako prema pismenom saopštenju iz firme ECP d.o.o. Sarajevo od 29.06.2021. godine, izlijevanje nitratne kiseline desilo u firmi ECP d.o.o Sarajevo (koja je pod zakupom u firmi Favorit d.o.o.), imaju ovlaštenja za prodaju hemikalija i posjeduje sve dozvole za rad i obavljanje ove djelatnosti.

Na lice mjesta su izašle nadležne institucije, sačinile zapisnik i dale odobrenje da firma Aida commerce d.o.o. izvrši sanaciju skladišta.

"Firma Aida Comerce d.o.o. je potvrdila inspektorima da nije došlo do izlijevanja nitratne kiseline u okoliš, već da se sve zadržalo u prostoriji skladišta, koje je sanirano i očišćeno", potvrdili su za Radiosarajevo.ba iz Federalnog ministarstva okoliša i turizma.

Dakle, izvršena je sanacija nastale štete i nema daljnih opasnosti po život i zdravlje okolnog stanovništva.

Upit smo poslali i Državnoj regulatornoj agenciji za radijacijsku i nuklearnu sigurnost (DRARNS). No, do zaključenja ovog teksta odgovor nismo dobili. 

Podsjetimo, u krugu firme u sarajevskom naselju Stup u ulici Pijačna došlo je do izlijevanja veće količine nitratne kiseline, potvrdio je ranije za Radiosarajevo.ba dežurni iz Profesionalne vatrogasne brigade.

"U preduzeću, prilikom utovara jedne plastične boce od 1000 litara, došlo je do izlijevanja na zemljanu površinu", kazali su iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Kako su nam pojasnili iz Vatrogasne brigade nitratna kiselina je opasna materija za udisanje i za kožu, a u nekim slučajevima može doći i do eksplozije. Srećom, ovaj slučaj završen je bez veće štete i posljedica za zdravlje građana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije