Pitali smo FUP: Dokle je došla istraga za identifikovanje osoba koje su podržavale svirepog ubicu

1
A. Kapo
Pitali smo FUP: Dokle je došla istraga za identifikovanje osoba koje su podržavale svirepog ubicu
Foto: Radiosarajevo.ba / Fotografije s mjesta zločina u Gradačcu

Jedanaesti august 2023. godine ostat će zabilježen kao jedan od najmračnijih u Bosni i Hercegovini nakon što je tog petka Nermin Sulejmanović zatočio svoju partnerku Nizamu Hećimović koja se prethodno, bježeći od porodičnog nasilja, sklonila kod rodbine.

Prilikom otmice, Sulejmanović je prvo upucao tetka svoje partnerke.

Onda je, prenoseći uživo na društvenim mrežama, ubio svoju partnerku koju je prethodno brutalno pretukao. Nije se zaustavio. U centru Gradačca ubio je Denisa Ondera, a malo zatim njegovog oca Cengiza Ondera.

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Objavljeni zabrinjavajući podaci: U BiH sve više blokiranih računa poslovnih subjekata

Dio krvavog pira uživo je prenosio na društvenoj mreži Instagram, a u pomahnitalom pohodu ranio je još dvije osobe, među kojima je i policajac.

Prvi reagovao FUP

Prvi su reagirali pripadnici Federalne uprave policije koji su uklonili sporne jezive snimke, a potom i "ugasili" profil svrepog ubice.

Tu nije bio kraj posla za istražitelje FUP-a. Tokom emitovanja snimka uživo, mnogi su podržavali monstruznog Sulejmanovića, a o čemu više možete čitati OVDJE.

Nermin Sulejmanović

"Odjeljenje za Cyber kriminal u Federalnoj upravi policije u Federalnom ministarstvu unutrašnjih poslova već je započeo aktivnosti koje se odnose na prikupljanje podataka, odnosno evidentisanje osoba koje su na društvenim mrežama podržavali i veličali čin ubistva i ubicu. Federalna uprava policije u saradnji s nadležnim tužilaštvom započeće s postupkom lociranja i dokumentovanja svih pojedinaca koji su svojim objavama širili mržnju, podržavali i veličali ubistvo i ubicu i to ne samo na Instagramu već i na svim drugim društvenim mrežama, naveli su ranije iz FUP-a.

Tada je objelodanjeno je čak 40 osoba locirano, a koje su podržavale Sulejmanovića.

Kompleksne radnje

Portal Radiosarakevo.ba pitao je FUP dokle se došlo u obračunavanju sa osobama koje su podržavale Sulejmanovića.

"Obavještavamo Vas da je postupak prikupljanja podataka još uvijek u toku zbog toga što se radi o kompleksnim radnjama u kojima se podaci prikupljaju s većine društvenih mreža", naveli su u odgovoru na naš upit iz FUP-a.

Istovremeno, nadležne policijske agencije i tužilaštvo otvorile su istrage kako bi dobili odgovore na pitanja zašto žrtva nije dobila zaštitu, budući da je prijavila nasilje prije ubistva, kao i kako je ubica došao do tačne lokacije Nizame Hećimović.

Suspendovana policajka

U međuvremenu, policajka Dženana Selimović iz Gradačca koja se dovodi u vezu sa Nerminom Sulejmanovićem, je suspendovana. U javnosti se pojavila informacija da je navodno upravo Dženana Selimović otkrila lokaciju na kojoj se Nizama Hećimović skrivala.

Njen advokat Bakir Hećimović ranije je za portal Radiosarajevo.ba kazao da njegova branjenica "niti je imala vezu s ubicom niti odala lokaciju gdje se nalazi oštećena".

Dženana Selimović

Uporedo, sutkinja Lejla Numanović, koja je odbila zahtjev policije u Gradačcu da monstrumu Nerminu Sulejmanoviću zabrani prilaz Nizami Hećimović, a koju je on prije pet dana brutalno likvidirao, podnijela je u utorak, 15. augusta, prijavu FUP-u protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona i pripadnika Policijske stanice u Gradačcu.

S druge strane, iz MUP-a TK oglasili su se saopćenjem u kojem su demantovali navode koje je iznijela Slobodanka Kojić, predsjednica Opštinskog suda u Gradačcu.

Tragičnom slučaju, koji je digao na noge državu, ne nazire se kraj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije