U kakvom društvu živimo: Gledali jezivi snimak ubistva, pa masovno zapratili profil svirepog ubice

A. Kapo
U kakvom društvu živimo: Gledali jezivi snimak ubistva, pa masovno zapratili profil svirepog ubice
Foto: Kolaž / Nermin Sulejmanović

Tri ugašena života i isto toliko povrijeđenih osoba, epilog je krvavog pohoda Nermina Sulejmanovića koji je počinio u petak, 11. augusta, u Gradačacu, čime je zavio u crno Bosnu i Hercegovinu.

U strašnom zločinu, koji je potresao i region, ubio je suprugu, dvojicu muškaraca - oca i sina. Među troje povrijeđenih je i policajac!

Policija se digla na noge te su počeli stezati obruč oko svirepog ubice koji je na koncu presudio i sebi.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Tragedija je pogotovo uznemirila javnost zbog činjenice da je Sulejmanović monstruozni zločin prenosio uživo putem društvene mreže Instagram. Da nije prezao ni od čega, govori i podatak da je tokom bijega iznova se javljao te objavljivao fotografije!

Izgubili kompas

Iako je teško navesti šta može gore biti od samog monstruoznog čina, pomalo nezapaženo je prošao jedan drugi negativan fenomen. Sulejmanovića je, naime, prije nemilog događaja pratilo više od 10.000 pratilaca. Za vrijeme gnusnog čina i neposredno poslije, dobio je 3.000 novih pratilaca!

Podatak s kojim bi se ozbiljno trebale pozabaviti sve nadležne institucije. Nameće se i pitanje - u kakvom društvu živimo? Pojedinci su izgubili "kompas" - onaj životni! Ako neko već ima "želudac" da gleda ovako strašan zločin, kako onda može tokom ili neposredno nakon zločina zapratiti takvu osobu!?

Ili kako neko, ko je ranije osuđivan i prijavljivan za pokušaj ubistva, ugrožavanje sigurnosti i porodično nasilje, može uopće imati više od 10.000 pratilaca. Ko su idoli našem društvu? Nekada su to bili Davorin Popović, Mirza Delibašić, Asim Ferhatović Hase, Ivica Osim...

U današnjem vremenu potpuno suprotno - Nermin Sulejmanović i njemu slični!

Donje Ledenice kod Gradačca, mjesto gdje je monstrum izvršio samoubistvo

Prvi korak su poduzeli pripadnici Federalne uprave policije koji su, prvo izbrisali sporne snimke i objave, a potom i "ugasili" sporni profil.

Da stvar bude gora, među "fanovima" Sulejmanovića bilo je i onih koji su u svojim komentarima podržavali jezivi zločin koji je počinio, zbog čega su ranije najavili iz FUP-a da će ispitati i procesuirati takve osobe.

Ko je ubica Nermin Sulejmanović: Imao je nekoliko presuda, od nasilja u porodici do pokušaja ubistva

Ko je ubica Nermin Sulejmanović: Imao je nekoliko presuda, od nasilja u porodici do pokušaja ubistva

Slučaj za ozbiljnu psiho-analizu, reklo bi se. Omer Ćemalović, penzionisani i dugogodišnji sarajevski vještak neuropsihijatar u izjavi za portal Radiosarajevo.ba kazao je da je "ovakav negativan trend u našem društvu, ali i svijetu, posljedica toga što se ljudi vole identificirati sa negativnim likovima i pojavama".

"Kao da se utrkuju i takmiče ko će veću glupost napraviti, odnosno ko će veću tragediju izazvati. Očigledno da se radi o jednoj vrlo negativnoj pojavi u društvu. Inače, naše društvo je - bolesno društvo. To je jedna teška bolest, imate ljude koji negiraju zločine, a favoriziraju ljude koji su smislili te zločine, amnestiraju zločine, ubice glorificiraju, govore da nam takvi trebaju postati uzor... I onda se pitamo zašto nam se sve ovo događa", kaže Ćemalović.

Gradačac

Naš sagovornik pojašnjava da smo "kao društvo ostali bez etičko-moralnog kapaciteta".

"Izgubili smo sistem vrijednosti, prioritete, sve je postalo izvitopereno. Mene ne čudi ova pojava. Ranije sam rekao da nemamo strašne zločine kao u Americi, ali, evo, počelo je i kod nas i potrebno je da se jako mnogo radi", kaže Ćemalović i dodaje:

Postaviti norme

"Potrebno je postaviti norme, moralni okvir, pa da se sve ovo na jedan način izbjegava, a poslije u potpunosti anulira i spriječi. Glorificiranje negativnih pojava u društvu, laganje, petljanje, pretvaranje u suprotno... Imamo situacije kada neko nešto radi, osuđuje drugog da to radi, a u stvari sve on to radi. Optužuju druge ljude, a to sve za što ih optužuju, zapravo, ta osoba, ustvari, radi... To je jedna paranoidna pozicija, kako mi u psihijatriji zovemo, u koju uvlače kompletno društvo. Onda imate jednu potpuno pogrešnu percepciju i događaja i stvara se podloga za ovakve budalaštine".

Ćemalović za Radiosarajevo.ba kaže da postoji "nešto puno opasnije".

"Može doći do organizovanih društvenih pojava koje su krajnje negativnog karaktera u cilju realiziranja nekog ili nečega. Govorim u neodređenom licu, ali svako ko prati dešavanja u našem društvu, bit će mu sasvim jasno", zaključio je Ćemalović.

Djevojke snimale brutalno premlaćivanje mladića

Nemila dešavanja iz Gradačca, nažalost, nisu izolovan slučaj.

Ranije je objavljen snimak gdje više muškaraca brutalno tuče muškarca u Jelahu.

Za to vrijeme, djevojke iz automobila, umjesto da alarmiraju policiju, uzimaju mobitele u ruke i snimaju nemili događaj koji je objavljen na društvenim mrežama, a potom i u medijima.

Sve za like, kažu današnje generacije.

A ovakvih snimaka je bilo i ranije, a kako stvari stoje, bit će, nažalost, i u budućnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije