Pismo Sarajlije: 'Zašto su moj otac i slični penzioneri zbog 0,80 KM ostali bez 100 KM pomoći?'

8
Radiosarajevo.ba
Pismo Sarajlije: 'Zašto su moj otac i slični penzioneri zbog 0,80 KM ostali bez 100 KM pomoći?'
Foto: Arhiv / Ilustracija

U vrijeme dok Vlada Kantona Sarajevo i resorno ministarstvo za boračka pitanja borcima prve i druge kategorije sa 100 postotnim invaliditetom dijele paketet socijalne pomoći, u kojima se nalaze, između ostalog, praškasti deterdžent za veš, brašno, šećer, riža, napolitanka keks, makarone, vegeta, špagete, eurokrem, šampon, kafa, sol te litra soka... na mail redakcije portala Radiosarajevo.ba stiglo je pismo Sarajlije (ime i prezime poznati redakciji, op.a.).

Kao što je poznato, Vlada Kantona je krajem septembra donijela dokument koji sadrži dvije mjere, od kojih se prva mjera odnosi na dodjelu jednokratne pomoći u iznosu od 100 KM za dvije posebno osjetljive kategorije stanovništva i to penzionere sa najnižom penzijom u Kantonu Sarajevo, te korisnike novčane naknade za pomoć i njegu od strane druge osobe u Kantonu Sarajevo.

Zanimljivo, minimalna penzija iznosi 424,43 KM i svi koji imaju penziju preko ovog iznosa, nisu ušli u program jednokratne pomoći u iznosu od 100 KM.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Kanton Sarajevo: Penzionerima ovaj mjesec uz penziju i pomoć od 100 KM

Kanton Sarajevo: Penzionerima ovaj mjesec uz penziju i pomoć od 100 KM

To je zaboljelo i našeg čitatelja, čiji otac upravo zbog 0,80 KM veće penzije od minimalne - nije dobio pomoć od 100 maraka.

"Imam potrebu da vam pišem, i da vas kao redakciju zamolim da napišete i objavite ovo što ću Vam napisati", navodi se na početku pisma našeg čitatelja.

On je do u detalje opisao svoj problem.

"Jučer je poštar mom ocu donio penziju, koji je očekivao da će uz istu dobiti od Kantona Sarajevo obećanih 100 KM. Međutim, navedenih 100 KM su dobili samo oni penzioneri koji primaju minimalnu penziju u iznosu 424,43 KM, što mu je potvrdio poštar, dok penzioneri kao što je moj otac i masa njih koji su jučer (07. 11. 2022. godine) primili 425.20 KM, što je za oko nekih 0.80 KM više od minimalne penzije, nisu dobili navedenu pomoć Kantona Sarajevo,  u iznosu od 100KM.

Pa, zar je moguće da nikom od nadležnih nije palo napamet i nije razmatrao tu razliku za oko 0,80 KM između minimalne penzije od 424.43 KM i penzije koja iznosi 425.20 KM!!!!!????? I ovo ne pišem u ime svog oca, već u ime svih penzionera koji su u istoj situaciji, kako je već gore navedeno", napisao je čitatelj portala Radiosarajevo.ba, uz konstataciju - 'da nije smiješno, bilo bi žalosno!' 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije