Pilica je najcrnja, tamo su tragovi zločina živi

M. K.
Pilica je najcrnja, tamo su tragovi zločina živi
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Farma u Pilici, mjesto stradanja i pogubljenja
U Domu kulture u Pilici kod Branjeva ubijeno je i do 600 ljudi.

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) utvrdio je da su Bošnjaci ubijeni 16. jula 1995. godine.

Danas je Dom kulture napuštena zgrada u kojoj se još uvijek vide tragovi strašnog zločina. 

"Ne znam zašto, ali kad idemo na obilježavanja stratišta svake godine nešto osjetim. Osjetim kad da su mi sin i muž ubijeni u Domu kulture u Pilici. Tamo mi bude najstrašnije. Neki me osjećaj savlada. Tamo je i sad jezivo. Pilica je najcrnja. Tamo je strašno. Tamo su tragovi živi. Sve se osjeća. Sve se vidi", kazala je o Pilici Fadila Efendić iz Bratunca koja je u srebreničkom genocidu izgubila sina i muža. Nikad nije saznala gdje su i kako ubijeni, sahranjeni su dijelovi tijela nađeni u sekundarnim grobnicama. 

Dom kulture u Pilici dvaputa je bio mjesto zločina - 1992. Bošnjaci s područja Zvronika su iz ovoga doma odvedeni na strijeljanje i drugi put nakon pada Srebrenice, snage VRS-a su 16. jula u objekt dovele oko 500 zarobljenih Bošnjaka koji 16. jula u popodnevnim satima ubijeni nakon čega su njihova tijela odvezena u primarnu masovnu grobnicu na vojnoj ekonomiji Branjevo. Tokom 1996. tijela su premještena u sekundarne masovne grobnice.

Fotografirali smo Dom kulture Pilica 21 godinu nakon zločina. 

Sudski procesi:

Apelaciono vijeće Suda BiH presudom iz 2013. godine osudilo je Duška Jevića na 32 i Mendeljeva Đurića na 28 godina zatvora. Prema presudi, obojica su bili pripadnici Specijalne brigade policije MUP-a Republike Srpske. Presuda navodi da su od 10. do 19. jula 1995. godine učestvovali u genocidu počinjenom u Srebrenici. Prema presudi, obojica su svjesno pomagali članovima udruženog zločinačkog poduhvata, među kojima su visoki vojni i policijski zvaničnici te civilno vodstvo RS. Goran Marković i Neđo Ikonić oslobođeni su optužbi.

Haški tribunal pravomoćno je osudio Vujadina Popovića, Ljubišu Bearu, Dragu Nikolića te Vinka Pandurevića za zločine počinjene 1995.

Sud BiH je osudio Milorada Trbića i Slavka Perića za zločine počinjene 1995. godine.

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio pripadnike VRS Branka Popovića i Branka Grujića na 15, odnosno šest godina zatvora, zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Zvorniku 1992. U predmetu pod nazivom “Zvornik 2” obuhvaćeni su bili događaji u Domu kulture u Pilici 1992. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije