Pilav: Aktivnost virusa COVID-19 slabi, ali nema opuštanja

Radiosarajevo.ba
Pilav: Aktivnost virusa COVID-19 slabi, ali nema opuštanja
Screenshot / Aida Pilav

Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba KS na današnjoj press-konferenciji kazala je da je u posljednja 24 sata testirano 267 uzoraka. Od toga dva uzorka su bila pozitivna i riječ je o retestiranju.

"Devet građana je na Podhrastovima, broj potpuno oporavljenih u protekla 24 sata je dva. Od 30. januara testirano je 2.965 sugrađana i ukupan broj pozitivnih slučajeva je 130, dva retestirana, izliječena 24, četiri strana državljana koja su izmještena iz KS. Ukupan broj aktivnih zaraženih koronavirusom je 68", kazala je Pilav.

Do sada je testirano 2.965 osoba u KS, 130 je zaraženo, a 24 osobe su izliječene. Također je kazala da je od tog broja i četvero stranih državljana koji su izmješteni. U KS je zabilježeno ukupno šest smrtnih slučajeva.

"Od 130 zaraženih aktivnih zaraženih je 68", izjavila je.

Istaknula je da je aktivnost irusa slabija što se ogleda i u zemljama regiona, ali i da Svjetska zdravstvena organizacija  još uvijek drži proglašenu pandemiju.

"U narednom periodu je potreban oprez od strane epidemiološke službe ali i građana da ne povećavaju svoje kretanje iznenada i naglo", kazala je Pilav.  

Načelnik Štaba civilne zaštite KS Jasmin Terović kazao je na današnjoj konferenciji za medije kako se vrši dezinfekcija površina u KS, a da su volonteri Crvenog križa za tri sugrađana, koji su su stanju potrebe i nemaju svoje najbliže, dostavili lijekove.

Terović je istakao da se 28. aprila očekuje grupa državljana BiH koji se nalaze u Turskoj, a koji su kadeti i vojna lica.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije