PIC se danas i sutra sastaje u Sarajevu: Na stolu vruće teme, pojedini bi da 'svežu ruke' OHR-u

8
Radiosarajevo.ba
PIC se danas i sutra sastaje u Sarajevu: Na stolu vruće teme, pojedini bi da 'svežu ruke' OHR-u
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

Upravni odbor Vijeća za provedbu mira (PIC) sastat će se u Sarajevu danas i sutra, 19. i 20. juna, a, kako je zvanično saopćeno, razgovarat će o trenutnoj situaciji u Bosni i Hercegovini.

Sve počinje danas, iza 15 sati, a konferencija na kojoj će se javnosti obratiti visoki predstavnik Christian Schmidt, očekuje se sutra, u 12.30. 

Na stolu će biti vruće teme, a sjednica dolazi u trenutku navodnog sukoba na relaciji visoki predstavnik i SAD - Delegacija EU.

Emotivni trenuci u Hrvatskom saboru: Obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Emotivni trenuci u Hrvatskom saboru: Obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici

Naime, prije nešto više od mjesec dana administracija Evropske unije počela je tajne razgovore oko statusa Ureda visokog predstavnika za BiH, a na stolu su, nezvanično, tri opcije: smanjenje ovlasti OHR-a, izmještanje OHR-a i zatvaranje Ureda visokog predstavnika. 

U kuloarima se spekulira da je priču o zatvaranju OHR-a inicirao srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić koji je u aprilu, tokom posjete Parizu, o tome razgovarao sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom. Tada je službeno objavljeno da je su se Vučić i Macron dogovorili da će u naredna dva mjeseca potpisati ugovor o nabavci, odnosno isporuci francuskih borbenih aviona Rafal. Dan nakon Vučićeve posjete Parizu, u Francusku je otputovao i predsjednik RS Milorad Dodik. Sve se radi dakako pod palicom 'ruskog sveta', kojem, na što upozoravaju brojni analitičari, itekako odgovara "bure baruta na Zapadnom Balkanu".

"Zvaničnici EU zadužili su Francusku da pripremi materijale koji bi, potom, bili dostavljeni svim članicama Vijeća za implementaciju mira u BiH (PIC). Tokom prvih razgovora sam visoki predstavnik Christian Schmidt bio je izopćen iz cjelokupne priče. Tek nakon insistiranja, Schmidt je uključen u ove razgovore", objavio je nedavno portal Istraga, navodeći i ovo:

Nermin Nikšić: Pozivamo EU i druge partnere da stanu iza visokog predstavnika

Nermin Nikšić: Pozivamo EU i druge partnere da stanu iza visokog predstavnika

"Već dugo postoji 'sukob' SAD-a i EU kada je u pitanju status OHR-a. Zbog različitih stavova o OHR-u pogoršani su i odnosi američkog ambasadora u BiH Michaela Murphya i ambasadora EU u BiH Johanna Satlera."

Nije tajna da dio europskih članica PIC-a želi da ograniči ili čak završi mandat visokog predstavnika u BiH. No, za zatvaranje ureda OHR-a postoje jasno propisani uslovi, takozvani 5+2, koje organi BiH trebaju ispuniti, a koji nemaju nikakve veze sa otvaranjem pregovora BiH sa EU:

  • Prihvatljivo i održivo rješenje pitanja državne imovine;
  • Prihvatljivo i održivo rješenje za vojnu imovinu;
  • Potpuna implementacija Konačne odluke za Brčko;
  • Fiskalna održivost (promovirana Sporazumom o utvrđivanju stalne metodologije za tvrđivanje koeficijenata za raspodjelu sredstava Uprave za indirektno oporezivanje i osnivanje Nacionalnog fiskalnog vijeća);
  • Zaživljavanje vladavine prava (što treba biti demonstrirano usvajanjem Državne strategije za ratne zločine, donošenjem Zakona o strancima i azilu i usvajanjem Državne strategije za reformu sektora pravosuđa);

Pored ovih ciljeva, Upravni odbor Vijeća za provedbu mira je utvrdio i dva dodatna uslova koje treba ispuniti prije zatvaranja OHR-a: Potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) i Pozitivna procjena situacije u Bosni i Hercegovini od PIC-a zasnovana na punom poštivanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Kako doznajemo, SAD, Velika Britanija, Kanada, Japan, Turska i Nizozemska apsolutno se protive bilo kakvom mijenjanju uloge OHR-a. Uz Francusku, koja je inicirala razgovore, navodno je i Italija, dok Njemačka još uvijek nije zauzela stranu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije