Pfizer se oglasio o nabavci lijeka Paxlovid za BiH

2
Radiosarajevo.ba
Pfizer se oglasio o nabavci lijeka Paxlovid za BiH
Foto: NPR / Pfizerov laboratorij u Njemačkoj (arhiv)

Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) izdalo je preporuke o primjeni lijeka Paxlovid u liječenju bolesti COVID-19.

Lijek Paxlovid može se primjenjivati u liječenju bolesti COVID-19 kod odraslih osoba kojima nije potrebna terapija kisikom a kod kojih postoji povećan rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, navela je EMA.

Kako piše N1, odobrenje za ovaj lijek u Bosni i Hercegovini se čeka već osam mjeseci. Iz Pfizera su odgovorili na njihov upit rekavši da je procedura nabavke još u toku te da je efikasnost ovog lijeka neupitna kada je riječ o tretiranju bolesti COVID-19.

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Poznati meteorolog objavio prognozu za naredne dane: 'Slijedi nam novi veliki preokret'

Živjeti sa COVID-om: Kako bi pandemija mogla izgledati u budućnosti?

Živjeti sa COVID-om: Kako bi pandemija mogla izgledati u budućnosti?

Kazali su da je ova kompanija pokrenula bilateralne kontakte u junu 2021. godine, kako tvrde, vrlo rano u njihovom razvojnom programu.

“Do sada smo stupili u kontakt sa približno 100 vlada širom svijeta, a u vezi sa ugovorima o nabavci lijeka Paxlovid. Ostajemo duboko predani trenutnim pregovorima u vezi s ugovorom o nabavci lijeka Paxlovid, vođeni zajedničkim osjećajem hitnosti da se uhvatimo u koštac s tekućom i smrtonosnom pandemijom”, naveli su iz Pfizera.

Zatim su pojasnili kakva je efikasnost Paxlovida.

“U regijama koje trenutno doživljavaju porast slučajeva COVID-19, učinkoviti oralni tretmani mogli bi igrati značajnu ulogu u ublažavanju tereta javnog zdravlja, uključujući hospitalizaciju i smrt za visokorizične pacijente koji ispunjavaju uslove”, zaključili su iz Pfizera.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije