Peter Tabak: Ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana bit će sličan kao 2018.

E. H.
Peter Tabak: Ekonomski rast u zemljama Zapadnog Balkana bit će sličan kao 2018.
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Peter Tabak, glavni regionalni ekonomista EBRD-a za region Zapadnog Balkana

Peter Tabak, glavni regionalni ekonomista EBRD-a za region Zapadnog Balkana, u izjavi za medije kazao je da očekuje da će ekonomski rast u zemljama zapadnog Balkana biti sličan kao prošle godine, to je umjereni rast uzrokovan smanjenim izvozom u zemlje evrozone.

Mirko Šarović otkrio planove uoči sastanka na kojem će se "dijeliti novac"

"Očekujemo umereni rast u Crnoj Gori usljed privođenja kraju velikih investicionih projekata što kao rezultat ima snižene stope rasta. U Srbiji također umjereni rast budući da je rast prošle godine bio oporavak od 2017. godine. Ove godine rast će biti između 3 i 4 posto i nešto veće stope rasta sledeće godine", pojasnio je Tabak.

Dodao je da ove prognoze su, ipak, pod uticajem mnogih neizvjesnosti.

Peter Tabak, glavni regionalni ekonomista EBRD-a za region Zapadnog Balkana - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Peter Tabak, glavni regionalni ekonomista EBRD-a za region Zapadnog Balkana

"Prognoze za ekonomski rast i prognoze za globalnu ekonomiju i evrozonu su nedavno pogoršane. Budući da zemlje Zapadnog Balkana uglavnom izvoze u EU zonu, smanjeni rast u EU će se odraziti i na zapadni Balkan. Još jedan faktor rizika je nastavak i brzina strukturnih reformi. Brža implementacija reformi rezultuje većim rastom, a ukoliko su one usporene ili odložene to može rezultirati sporijim rastom", smatra Tabak.

Prema njegovim riječima za BiH su smanjene prognozirane stope rasta ekonomije.

"Umanjili smo prognozirani rast na 3 posto u odnosu na 3,5 posto koliko smo prognozirali u novembru prošle godine budući da je formiranje vlade bilo odloženo, a ima takođe odlaganja u sprovođenju IMF programa. Ukoliko bude napretka sa formiranjem vlade i IMF programom, to može podstaći rast u BiH", naglasio je Tabak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije