FBiH / Pet godina u ladici: Urgencija za usvajanje Nacrta zakona o negiranju genocida

23. 02. 2021. u 16:30:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Zastupnici Naše stranke u Federalnom parlamentu Mirsad Čamdžić i Vibor Handžić uputili su urgenciju prema rukovodstvu Doma naroda Parlamenta FBiH da na narednoj sjednici stave na dnevni red Nacrt zakona o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, genocida i zločina protiv čovjednosti.

Handžić je naglasio da je zakon usvojen u nacrtu u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH još 23. februara 2016. godine na prijedlog Dennisa Gratza, tadašnjeg zastupnika Naše stranke, piše Birn BiH.

"Danas je tačno pet godina od kada se to desilo i nikad nije došao na Dom naroda. Ja sam na početku mandata ovog saziva Doma naroda kroz zastupničku inicijativu tražio da se stavi na dnevni red u što skorije vrijeme, međutim nikad nisam dobio odgovor, i evo danas simbolično, tačno da dan od kada je prije pet godina taj zakon usvojen u Predstavničkom domu, mi smo podnijeli ovu inicijativu, odnosno urgenciju da se to stavi na dnevni red naredne sjednice Doma naroda", kazao je Handžić.

On je istakao da se radi o Zakonu o zabrani negiranja, minimiziranja, opravdavanja ili odobravanja holokausta, genocida i zločina protiv čovjednosti, te da su ovim zakonom propisane sankcije za takva djelovanja u vidu novčane kazne i kazne zatvora.

"Odnosi se na sve presude Nirnberškog suda, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i sve presude domaćih sudova i svih drugih sudova koje priznaje BiH vezano za zločine", kazao je Handžić.

On je naglasio da bi institucionalni čin usvajanja zakona dao jedan otklon od takve prakse i sankcionisanje takve prakse, kao što se to dešava u zemljama Evropske unije (EU).

"Sramotno je da imamo situaciju ovakvu kakvu imamo, da je sve više pojava anticivilizacijskih praksi i izjava u javnom prostoru kojim se negira i minimizira čin genocida, holokausta i zločina protiv čovječnosti", rekao je Handžić.

Sličan zakon nije usvojen niti na državnom nivou. Nedavno je visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko rekao kako je nacrt takvog zakona spreman i da će ga uputiti Državnom parlamentu na usvajanje, a ranije je najavio mogućnost nametanja zakona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA