Mehmedalija Rapa: Penzioneri razočarani, protesti su i dalje opcija

S. H.
Mehmedalija Rapa: Penzioneri razočarani, protesti su i dalje opcija
Penzioneri u Federaciji Bosne i Hercegovine razočarani su otkazivanjem današnje sjednice Doma naroda Federalnog parlamenta na kojoj je trebalo biti govora o novom zakonu o penzijsko-invalidskom osiguranju FBiH.

"Ovo je još jedna potvrda da se političke i vladajuće strukture ne mogu dogovoriti o budućnosti penzionera i penzionog fonda što je za nas neprihvatljivo", rekao je za Radiosarajevo.ba predsjednik Saveza penzionera FBiH Mehmedalija Rapa.

Sjednica Doma naroda prekinuta je i prošlog četvrtka nakon svađe zastupnika, te je prolongirana do daljnjeg, zbog čega su u Savezu penzionera FBiH zabrinuti da, ako se zakon uskoro ne donese, neće se ni moći implementirati od 1. jula.

"Tražit ćemo donošenje zakona po hitnom postupku kako bi se on mogao implementirati od 1. jula", rekao je Rapa za naš portal.

Prema nezvaničnim informacijama, sjednica je odgođena zbog toga što još uvijek nema dogovora između stranaka pozicije o visini koeficijenta obračuna penzija prema ovom Zakonu.

Kako je kazao Rapa, penzioneri su zahtijevali povećanje penzija za deset posto za one koji su penzionirani do 31. jula 1998. godine.

Rapa je istaknuo kako u Savezu razmatraju i da zahtjev da se povećane penzije isplaćuju od 1. jula pomjere do Nove godine kako bi Vladi dali prostora da iznađe rješenja za penzioni fond.

Na sjednici Saveza penzionera FBiH nedavno je dogovoreno da će biti organizirani veliki protesti ako Vlada FBiH ne ispuni njihove zahtjeve, ali kako je naveo Rapa, o mogućim protestima dogovarat će se na sjednici Izvršnog odbora koja će se održati 25. maja.

Također, na sjednici Izvršnog odbora razmatrat će se i donošenje novih zahtjeva među kojima je i oslobađanje plaćanja poreza za članarine u Udruženju, jer penzije ne podliježu oporezivanju, naveo je Rapa, istaknuvši kako će tražiti da se ta odluka uredi Zakonom o doprinosima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije