Penzije do petog u mjesecu: Usvojen reformski zakon o PIO/MIO

Radiosarajevo.ba
Penzije do petog u mjesecu: Usvojen reformski zakon o PIO/MIO
Vlada Federacije BiH je u petak na sjednici utvrdila u Parlamentu FBiH Prijedlog zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju (PIO/MIO) čiji je tekst utemeljen na strategiji i reformi penzionog sistema.

Radi se o zakonu koji je od ključne važnosti za FBiH za osiguranje finansijske stabilnosti penzionera, poboljšanje sistema penziono-invalidskog osiguranja i obezbjeđivanju njegove dugoročne finansijske stabilnosti, piše Avaz.

 Zakon polazi od smjernica baziranih na nepovoljnim prognozama socijalne održivosti  penzionog sistemai pokazanim lošim demografskim izgledima.

Ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača rekao je da je u toku izrade ovog zakona održan niz sastanaka sa zainteresiranim stranama, prije svega sa Savezom samostalnihsindikata BiH, Udruženjem poslodavaca FBiH, a naročito sa Savezom udruženjapenzionera u FBiH koji su dostavljali svoje prijedloge.

"Uvaženi su svi zahtjevi penzionera za blagovremeno osiguranje sredstava za isplatu penzija do petog u mjesecu, garancije isplate penzija na postojećem nivou bez obzira na priliv sredstava od doprinosa - trezorski način poslovanja, usklađivanje penzija prema rastuindeksa potrošačkih cijena" kazao je Drljača.

Obim prava zavisi od dužine penziijskog staža osiguranika i visine plaća i osnovica  osiguranja na koje je plaćen doprinos za PIO.

Novina u ovom zakonu su novi sistem utvrđivanjavisine penzija kroz uvođenje bodovne formule, gdje je visinapenzija bazirana na stažu osiguranja i uplaćenim doprinosima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije