Pendeš: Deblokadom uspostave vlasti BiH zadržava NATO perspektivu

Radiosarajevo.ba
Pendeš: Deblokadom uspostave vlasti BiH zadržava NATO perspektivu
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Marina Pendeš

Od izuzetne je važnosti nastavak saradnje Bosne i Hercegovine s međunarodnim partnerima, prije svega ovdje mislim na NATO, izjavila je ministrica obrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš, komentirajući aktuelne dogovore u vezi Programa reformi BiH koji će se dan nakon potvrđivanja novog saziva Vijeća ministara BiH poslati u sjedište NATO-a u Bruxelles.

„Sigurno je kako je proces suradnje s NATO-om, koji proteklih godina ima svoju pozitivnu dinamiku, uslijed političke krize u posljednjih 13 mjeseci i neformiranja Vijeća ministara BiH nakon Općih izbora 2018. godine bio u određenom zastoju. Posljednjim političkim dogovorima BiH zadržava NATO perspektivu i planom suradnje s NATO-om kroz Program reformi nastavljamo međusobne odnose i partnerstvo koje gradimo godinama. Od dokumenta 'Program reformi BiH' očekujem da bude od pomoći svima, ali prije svega i institucijama obrane u BiH u pogledu jačanja operativnih sposobnosti, kapaciteta i mogućnosti za izvršavanje zakonom definiranih zadaća“, istakla je Pendeš.

U kontekstu očekivanja od novog saziva Vijeća ministara BiH, te provođenja sporazuma političkih lidera u BiH, ali i Programa reformi, Pendeš je dodala kako svaki sporazum mora počivati na međusobnom uvažavanju i poštovanju političkih prava svih konstitutivnih naroda BiH.

Nadalje, ministrica je izjavila da je krajnje vrijeme da se ispoštuje volja birača i vlast formira temeljem legitimne volje manifestirane na Općim izborima 2018. godine.

„Predvodnici političkih procesa u Bosni i Hercegovini trebaju prema domaćoj, ali i međunarodnoj javnosti pokazati politički kredibilitet. Držim kako su nedavni pozitivni iskoraci značajni za unutarnje i međunarodne procese pred kojima se BiH nalazi jer se nadam da ćemo, okončavajući proceduru u vezi izbora novog saziva Vijeća ministara BiH, deblokirati financijska sredstva koja su namijenjena za brojne projekte u BiH. Slanjem ranije navedenog dokumenta prema NATO-u intenzivirat ćemo našu suradnju s međunarodnim partnerima što može dati doprinos stabilnijoj i prosperitetnijoj situaciji u BiH“, kazala je ministrica obrane BiH.

Pendeš je na kraju naglasila kako se politički sporazum o dokumentu Program reformi BiH i njegovo dostavljanje u sjedište NATO-a nikako ne smije promatrati kroz prizmu „pobjednik – gubitnik“ jer pobjednici cijelog procesa trebaju biti Bosna i Heregovina, te svi njeni narodi i stanovnici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije