Pčelari u BiH upozoravaju: Da li će doći do poskupljenja meda?

1
Radiosarajevo.ba
Pčelari u BiH upozoravaju: Da li će doći do poskupljenja meda?
Foto: Pexels / Med/Ilustracija

Dobre vijesti su da, barem za sada, neće biti poskupljenja meda. Ipak, i sadašnja cijena mnogima je nedostižna, pa je med već odavno luksuz koji si mnogi ne mogu priuštiti. Iako je godina za pčelare počela dobro, nagle promjene vremena, zahladnjenje i kiša utjecat će na prinos meda. Proljeće je bilo idealno i najavljivalo dobru medonosnu godinu.

Osim nepovoljnih vremenskih prilika, i pčelare, kao i sve ostale, pogađaju poskupljenja repromaterijala. Pčelar ističe pak kako su repromaterijal za pčelarstvo, drvena i metalna građa te pribor za pčelarstvo jako poskupjeli.

Kilogram meda već neko vrijeme nije mijenjao cijenu i stoji od 20 do 30 KM, ovisno o podneblju. Dobra vijest je da, barem za sada, neće biti novog poskupljenja.

Heroj vatrogasac iz Vogošće: U punoj opremi trči maratone i prodaje kilometre za spas oboljelih

Heroj vatrogasac iz Vogošće: U punoj opremi trči maratone i prodaje kilometre za spas oboljelih

"Ne volimo dizati cijene bez neke baš prijeke potrebe. Med ne bi trebao biti luksuz i treba biti nešto što svako može priuštiti te imati u svojoj kući cijelo vrijeme", dodao je Nešković.

"Mi nećemo ništa mijenjati, ali pojedini kolege dižu, a sad, prati li to cijenu... Mi imamo dosta stalnih kupaca, gledamo ih ispoštovati", navodi Tešić.

Bez obzira na cijenu, građani za dobar med ne žale novac. Iako se u BiH proizvodi kvalitetan med, građani BiH ne konzumiraju toliko meda koliko građani EU-a.

Semberija i Posavina prepoznatljive su po bagremovu medu, tuzlanski kraj po lipi, a Hercegovina po medu od vrijeska, piše Večernji.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije