Roditelji pazite: Zbog uvredljivih fotografija djece od sada možete otići u zatvor

Radiosarajevo.ba
Roditelji pazite: Zbog uvredljivih fotografija djece od sada možete otići u zatvor
Pixabay / Ilustracija
Nakon što je Vlada RS-a prije nekoliko dana utvrdila Nacrt novog krivičnog zakona ovog entiteta, danas su obznanjeni detalji ovog zakona. Registar pedofila, kućni zatvor, zabrana prisustva sportskim događajima samo su neki dijelovi zakona.

Kako se navodi u ovom dokumentu riječ je o zakonu koji je usklađen sa direktivama Europske unije, ali i sa Moneyval-om, komitetom eksperata Savjeta Europe za evaulaciju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorističkih organizacija, koji su BiH stavili na sivu listu, pišu Nezavisne novine

Novi zakon uvodi zatvorske kazne za mnoge oblasti za koje do sada nije važio, te je tako pored registra pedofila, određen i drugi niz krivičnih djela za koja će se kažnjavati stanovnici manjeg bh. entiteta. Među novim krivičnim djelima je recimo zadovoljenje polnih strasti pred djetetom, a također, kažnjeni će biti i oni roditelji koji napuste svoje dijete u namjeri da ga se trajno riješe, dok osobama koje objave fotografiju djeteta čije prikazivanje kod njega izaziva uznemirenost ili podrugu kod vršnjaka prijeti kazna zatvora do godinu dana.

Uvedeno je i krivično djelo zlostavljanja na radu, zbog kojeg prijeti kazna i do dvije godine, a bit će kažnjeni svi oni koji na poslu vrijeđaju, ponižavaju i uznemiravaju drugog narušavajući mu zdravlje.

U sistematizaciju krivičnih djela uvodi se i genitalno sakaćenje žena i prinudna sterilizacija, prinudno zaključenje braka i polna ucjena. Propisuju se i nova krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Republike Srpske, među kojima su sprečavanje borbe protiv neprijatelja, služba u neprijateljskoj vojsci, pomaganje neprijatelju, protivzakonito formiranje paravojnih i parapolicijskih snaga. Novi krivični zakonik RS po pitanju terorizma predviđa oduzimanje objekata i drugih nepokretnosti koji su korišteni za obuku i pripremu terorističkih aktivnosti.

Kazna zatvora do jedne godine može se izvršiti u kućnom pritvoru ako je osuđenik star i iznemogao, teško bolestan ili invalidno lice ako će se na taj način postići svrha kažnjavanja i ako je on s tim saglasan.

U toku rasprave o novom zakonu trebala bi se naći i stavka "napadi na novinari", te su iz Kluba novinara Banja Luka naglasili da će tražiti da i napad na novinare bude tretiran u zakonu kao napad na službeno lice, zaključuju Nezavisne novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije